Oud-voorzitter Vakcentrum Herman van der Geest overleden

0
Leestijd: < 1 minuut

Naar nu bekend is geworden overleed op 24 juli jl. Herman van der Geest, een van de mede-oprichters van het Vakcentrum en decennialang boegbeeld van die belangenbehartiger van zelfstandig ondernemers in de detailhandel. Van der Geest werd 79 jaar oud.

Herman van der Geest, zelf begonnen als supermarktondernemer, was als voorzitter van het Vakcentrum jarenlang pleitbezorger van het zelfstandig ondernemerschap in de detailhandel en ijverde voortdurend voor goede regelgeving en een goed ondernemersklimaat voor zelfstandig detaillisten in ons land.

Van der Geest verzette zich daarbij jarenlang tegen de toenemende invloed van retailorganisaties op de vrijheid van zelfstandig ondernemers. De recent aangenomen franchisewet, die de belangen van de frachisenemer ten opzichte van de franchisegever beter beschermt, zal Van der Geest dan ook als muziek in de oren hebben geklonken.

Van der Geest stond bekend om de tientallen nevenfuncties die hij vanuit zijn rol als voorzitter van het Vakcentrum vervulde. De meest prestigieuze was het lidmaatschap van de Sociaal Economische Raad (SER) als belangrijk adviesorgaan aan de regering.

Van der Geest nam in 2009 afscheid als voorzitter van het Vakcentrum en in de jaren daarna bouwde hij ook zijn vele nevenfuncties af. Hij werd bij het Vakcentrum opgevolgd door Harrie ten Have, die hem prompt tot erevoorzitter benoemde. Aan die laatste functie kwam afgelopen vrijdag dan ook een eind.