Joost Manassen, voorzitter van het Nationaal Food Congres, overhandigt de oorkonde van de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award aan Isabel Boerdam.
Joost Manassen, voorzitter van het Nationaal Food Congres, overhandigt de oorkonde van de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award aan Isabel Boerdam. Guido Benschop

Isabel Boerdam onderscheiden met Jaap Lagerweij Young Talent Award

Door: Marieke Venbrux · leestijd 1 minuut Personality's

Isabel Boerdam van Green Food Lab (en initiatiefneemster van De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel) is gistermiddag op het Nationaal Food Congres in het Scheveningse Kurhaus onderscheiden met de Jaap Lagerweij Young Talent Award. De Jaap Lagerweij Young Talent Award is een nieuwe prijs. Het is een initiatief van het Nationaal Food Congres. 

De prijs is een eerbetoon en stimulans voor jongere mensen die de supermarktsector en de levensmiddelensector confronteren en wijzen op nieuwe ideeën, veelal vanuit een maatschappelijke en/of duurzaamheidsmissie. Zij komen of uit die sector zelf, of ze zijn toetreders, en zij brengen met hun nieuwe ideeën, standpunten, overtuigingen en/of innovaties de supermarktsector en de levensmiddelensector op een hoger plan.

‘Jaap Lagerweij had oog voor jong talent’ 

Boerdam ontving de award uit handen van Joost Manassen, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres en partner bij De Transformatie Groep. Hij lichtte toe waarom de award vernoemd is naar Jaap Lagerweij, die gedurende zijn carrière onder andere directiefuncties vervulde bij De Bijenkorf, Hema en Unigro, jarenlang algemeen directeur was bij Plus én lange tijd voorzitter was van de raad van advies van het Nationaal Food Congres.  ”Jaap was een fenomeen in de food- en retailbranche. Hij had als geen ander oog voor jong talent in een organisatie, dat wilde hij versneld laten groeien en naar boven laten komen.”

‘Boerdam heeft vegetarisme salonfähig gemaakt’ 

En Boerdam is zo’n talent. Ze is al jaren voorvechtster van een plantaardig eetpatroon en heeft het vegetarisme salonfähig gemaakt; vegetariërs werden in die jaren vaak nog omschreven als geitenwollensokkenfiguren, aldus Manassen: “Wat begon als een blog - De Hippe Vegetariër  - is uitgegroeid tot het grootste ‘vega inspiratieplatform’ van Nederland.”

Na de lancering van haar blog, volgden bovendien kookboeken als De Hippe Vegetariër, de Vegabijbel en de Vega-atlas, die het resultaat waren van een team dat zij inmiddels gevormd had. Maar een minstens zo grote impact had Boerdam met ‘De Nationale Week Zonder Vlees; sinds 2022 De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. “Deze week is inmiddels in de hele levensmiddelensector bekend en bovendien iets waar de hele levensmiddelensector rekening mee houdt.”

Green Food Lab 

Onlangs werd ‘de week’ ook voor het eerst in België gehouden. En in navolging daarvan zullen verschillende andere landen volgen. Vandaag de dag geeft Isabel leiding aan het Green Food Lab, met dertig experts die ‘de storytellers’ zijn van plantaardig en duurzamer eten en drinken. “We beschouwen Isabel als een cruciale wegbereider van een veelomvattende omslag naar meer plantaardig eten en drinken, in de supermarkt- en levensmiddelensector van nu”, aldus Manassen namens de gehele raad van advies.

‘Bedankt voor de springplank’ 

Boerdam vond het een eer om de award in ontvangst te mogen nemen, zo zei ze. “Dit podium hier is voor mij een magisch podium. In 2017 stond ik hier, en heb ik hier mijn droom verkocht: ik vertelde toen dat ik een communicatiebureau ging starten en nodigde iedereen in de zaal uit om mee te doen aan de eerste Nationale Week Zonder Vlees. Bij deze wil ik jullie bedanken: jullie hebben mijn droom mede mogelijk gemaakt, jullie hebben me echt een springplank gegeven.”

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures