Picnic bezorgt vanaf nu ook op zondag

0

Met ingang van deze week gaat online supermarkt Picnic ook op zondag boodschappen bezorgen. Picnic is daarmee naar eigen zeggen de eerste supermarkt in Nederland die dat doet. Een pilot in diverse steden was volgens de online supermarkt dermate succesvol dat de zondagbezorging nu overal waar het bedrijf actief is wordt ingevoerd.

De bezorging op zondag werd getest in Utrecht, Ede en Veenendaal, Zoetermeer, Den Haag, Delft, Leiden en Almere. Volgens Picnic werd er in het westen van het land meer gebruik gemaakt van het concept. Maar ook in Ede en Veenendaal – steden met een christelijk karakter – was er voldoende belangstelling voor de uitbreiding van de dienstverlening.

Bezorging op zondag is op zichzelf niet uniek. Coolblue en Bol.com doen het bijvoorbeeld ook. Picnic is wel de eerste supermarkt die hier toe overgaat, stelt het bedrijf. De twee grootste supermarkten van het land – Albert Heijn en Jumbo – melden op hun website dat zij zes dagen in de week boodschappen thuis bezorgen – maar niet op zondag. Daar staat tegenover dat de meeste fysieke supermarkten wel op zondag geopend zijn.

Volgens Michiel Muller, een van de eigenaren van Picnic, levert de uitrol van de zondagbezorging extra banen op. Hij verwacht zo’n 15% meer ‘runners’ nodig te hebben. Onlangs liet hij weten dat het bedrijf tot nu toe 2.500 banen gecreëerd heeft. Van vakbond FNV kreeg het bedrijf onlangs forse kritiek. Personeel zou slecht betaald krijgen, weinig zekerheid hebben en onder beroerde omstandigheden zijn werk moeten doen. Door partijen in de markt wordt er tevens op gewezen dat personeelskrapte een rem op de groei kan gaan vormen.

Picnic kondigde onlangs aan een vijfde distributiecentrum te openen. Het bedrijf brengt de boodschappen met elektrische wagentjes gratis en naar eigen zeggen tegen de laagste prijs thuis. De online supermarkt is actief in de regio Utrecht, Rotterdam en omstreken, Noord-Holland en Noord-Brabant. De online supermarkt, met supermarktketen Boni als groothandel, bestaat nu enkele jaren en bezorgt inmiddels in 70 plaatsen, voornamelijk steden.

Vorig jaar steeg het aantal huishoudens waar Picnic bezorgt van 90.000 naar ruim 275.000. Eind vorig jaar werd wel de eerder afgegeven omzetprognose van € 300 miljoen voor 2018 verlaagd naar € 200 miljoen. En onlangs bleek uit gedeponeerde jaarcijfers dat Picnic in de eerste jaren een verlies van € 30 miljoen heeft gerealiseerd.