Plastic verwerken? Dat kan nog eens een taak worden

0
Leestijd: 2 minuten

NRC Handelblad heeft in een reeks artikelen laten zien dat het nog allemaal raar gesteld is met de recycling van plastic-afval. Wat in Nederland ‘afgevinkt’ wordt als recyclebaar, wordt in het buitenland zo nu en dan ‘verbrand’. Waarom? Omdat er niet of nauwelijks toezicht op is. Dat kan nog een probleem worden voor de levensmiddelenbranche. Niet de plicht om te weten waar je materiaal vandaan komt, maar wat er na de verkoop mee gebeurt.

De foto’s zijn schrijnend. Een pakje zus, een flacon zo, allemaal ergens in de bermen van wegen bij een stad in Turkije. Allemaal plastic verpakkingen van Nederlandse fabrikanten en Nederlandse formules.

Blisters van kauwgumverpakkingen, flesjes van flesjes drank, het gaat maar door. NRC Handelsblad heeft in een reeks artikelen willen aantonen dat verpakkingen voor de Nederlandse markt in verschillende Aziatische landen belanden, en daar gebeurt iets met die verpakkingen wat niet de bedoeling is. De bedoeling is: recycling. Maar dat gebeurt niet. Ze belanden op een stortplaats en worden soms verbrand.

Wiens schuld is dat? Van degene die zich niet aan de afspraken houdt. Wie dat is, is onduidelijk, maar de hoofdboodschap is: als je het niet ter plaatse controleert, weet je niet of er gebeurt wat je met andere partijen hebt afgesproken.

Dit doet denken aan: fair trade-chocolade, -koffie of -bananen, terwijl je niet elke dag kunt controleren wat in verre landen de dagelijkse praktijk is. Met andere woorden: zijn er op deze of gene cacaoplantage inderdaad geen kinderen aan het werk, als jij er niet bent om dat te controleren? En wat zijn de lonen, versus de gemaakte uren? Het doet denken aan: de modesector, die in landen als Bangladesh of India, niet elke dag, elk moment, kan zien wat er in die textielfabrieken gebeurt.

De schrijnende reportage van NRC Handelsblad zou de opmaat kunnen zijn van een nieuw probleem. Daar waar tegenover ‘audits’ bij een leverancier de gewoonste zaak van de wereld zijn, zou het er misschien van kunnen komen dat een frisdrankfabrikant voortaan ‘audits’ moet gaan doen in verre landen om te kijken of de flesjes van dat merk ook echt gerecycled worden. In plaats van gestort of verbrand.
Jakkes, weer een gedoe erbij.