Plus Benders Blerick ‘Mooiste Supermarkt’

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren is tijdens het Supermarktvastgoedcongres de supermarkt van Geert Benders in Blerick uitverkozen tot ‘Mooiste supermarkt van Nederland’. Benders kocht het pand van een voormalige Spar aan de Vossenerlaan en wist het te transormeren tot het nieuwe kloppende hart van de wijk.
Uit 22 inzendingen namens 11 supermarktorganisaties wisten dit jaar zes supermarktlocaties op de short list van de vakjury te komen. Opmerkelijk: vijf van de zes locaties op de short list liggen beneden de grote rivieren. De zes supermarkten zijn geselecteerd op basis van uitgebreid locatiebezoek en beoordelingen aan de hand van 50 criteria.De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):
• Albert Heijn, Hoog Zandveld, Nieuwegein
• Jumbo, AaBeestraat, Tilburg
• Lidl, Windmolenweg, Dongen
• Jan Linders, Raadhuisstraat, Nieuw-Bergen
• Albert Heijn XL, Limburglaan, Eindhoven
• Plus, Vossenerlaan, Venlo

Uiteindelijk won de Plus van Geert Benders dus. Hier het juryoordeel:
“De Plus in Blerick mag zich met recht de mooiste supermarkt van Nederland noemen. De locatie van de supermarkt heeft zich dankzij de herontwikkeling ontwikkeld tot kloppend hart van de wijk. De manier waarop de ondernemer zich heeft ingezet om te komen van een kleine buurtsuper tot een volwaardige moderne supermarkt is lovenswaardig en getuigt van lef.
De jury was bijzonder goed te spreken over de aandacht die er is getoond voor de combinatie van functionaliteit van de supermarktlocatie en architectuur. De jury was dan ook aangenaam verrast door de markante architectuur van het pand. Het pand is in positieve zin sterk aanwezig, mede dankzij een duidelijke en uitnodigende entree. Duidelijk zichtbaar is dat veel zorg is besteed aan de integratie met de omgeving. Er is veel aandacht besteed aan groenelementen in het gevelbeeld om de relatie met de groene omgeving te accentueren.
Hoewel misschien niet meteen zichtbaar, appelleert het ontwerp aan een boomstam en is de keuze van baksteen daarop geïnspireerd. Door zowel verticaal als horizontaal te metselen wordt een dynamisch gevelbeeld gecreëerd met een uitnodigende entree. Op het dak is ruimte gereserveerd voor onder andere educatieve doeleinden, waarmee een relatie wordt gelegd met de nabijgelegen school.
Samenvattend heeft de jury veel waardering voor de ondernemersgeest van de supermarktondernemer, het stedenbouwkundig ontwerp en de maatschappelijke betrokkenheid. Dankzij deze ontwikkeling is de leefbaarheid van de buurt sterk verbeterd. De jury verwacht dat dit project een aanjager zal zijn voor verdere ontwikkeling van plein en wijk.”
De uitverkiezing van De Mooiste Supermarkt van Nederland heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed te vergroten. De vakjury bestaat uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, voorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed), Brigit Gerritse (NRW) en Brian Scott (onafhankelijk architect).
De uitverkiezing van de Mooiste Supermarkt van het Jaar is een initiatief van Supermarkt & Ruimte, kennisplatform op het gebied van supermarktvastgoed, en FoodPersonality, maandblad voor managers in de levensmiddelenhandel en -industrie.