Plus en Coop, de kop is eraf sinds gisteren

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren openden Plus en Coop samen de eerste Plus die eerst een Coop was. Eigenlijk hebben we sinds gisteren weer een nieuwe periode in de sector, de periode waarin de oranje puien van Coop een voor een zullen verdwijnen, ten gunste van een groene Plus-pui.

In het Friese Heeg werd de Coop van ondernemer Richard Gerritsma gelaten voor wat-ie was, om een paar honderd meter verderop een nieuwe Plus neer te zetten. En die Plus is gisteren geopend.

En als je dat jezelf als organisatie voorgenomen hebt, dan doe je dat. Ook als het nét die dag regent dat het giet. Op de foto staan een hele hoop mensen van Plus en van Coop (we herkennen enkele Plus- en Coop-directieleden) én gewone klanten uit dat Friese dorp te wachten om naar binnen te gaan (dat ging niet zomaar, want eerst was een rondje ‘één klant mag zoveel minuten boodschappen doen voor niks’, daarna een toespraak van de ondernemer zelf en vervolgens het openingsritueel van twee Plus-medewerkers die een lint doorknippen …en het regent maar… en dan kunnen we naar binnen, hèhè, eindelijk ‘overdekt’.

Opvallend bij deze foto; vooraan zien we iemand in een lange gewatteerde jas, in de kleur oranje, nee… ‘Coop-oranje’! Het lijkt wel een soort burgerlijk protest van iemand die Coop wil behouden. Maar wij denken dat dat gewoon iemand van het hoofdkantoor van Coop is, die die warme jas in die miezerige en koude dag goed nodig dacht te hebben, en dat was zo.

Trouwens, tegenwoordig omschrijven modejournalisten (moet je die wel zo noemen?) dit soort lange gewatteerde jassen als ‘wandelende luchtbedden’. Korte gewatteerde jassen niet, maar lange wel – omdat ze zo lang zijn als bijna een luchtbed, natuurlijk. En dat is een teken dat het bijna gedaan in de smaakbeïnvloeding ten faveure van zulke jassen. En dat heeft ook verder niks om het lijf, want dat soort moderoeptoeters verklaarde jaren geleden nog iets als ‘heerlijk zo’n lange gewatteerde jas, een uitkomst’.

Een uitkomst bij elke volgende opening van een Plus die voorheen een Coop was, zolang het in de striemende regen gebeurt, zeggen we er meteen bij. Draagster van die jas, nooit weggooien, dat Coop-luchtbed! Bied ‘m desnoods over drie jaar – na de ombouw van Plus en Coop – aan op Markplaats of Vinted en wij kopen ‘m zo over, zekers te weten!