Plus in Soesterberg met afzonderlijke tabakszaak

0
Leestijd: 2 minuten

“Ik heb het idee dat wij de eerste zijn.” Dat zegt Fernando Livestro desgevraagd, supermarktmanager van de Plus van ondernemer Gerard van Soest in Soesterberg. Livestro bedoelt daarmee niet dat ondernemer Van Soest de eerste supermarktondernemer is die ook een tabakszaak heeft, maar wel: de eerste die in de aanloop naar het verbod op de tabaksverkoop vanaf 2024 de tabak uit de supermarkt heeft gehaald en een nieuwe tabakswinkel is gestart. Deze tabakszaak heet gewoonweg ‘Rookwarenspeciaalzaak Soesterberg’ en is gevestigd naast die Plus. (Op de foto tweede van rechts Fernando Livestro en verder v.l.n.r. Jaynee, Lizette, Maarten, Dino en Yannick, de medewerkers van de tabakszaak, fotobron: Plus Soest/Fernando Livestro).

In een persbericht melden Van Soest en Livestro: “Deze speciaalzaak biedt ons de mogelijkheid om onze klanten ook in de toekomst te bedienen en zo het hele mandje voor de klant beschikbaar te hebben. Bovendien stelt de nieuwe zaak ons in staat om volwassen rokers goed te informeren over rookvrije alternatieven.”

De tabakszaak gaat vandaag (donderdag 20 oktober) open. De Plus van Van Soest is gelegen aan de Rademakerstraat in Soesterberg en is daar al acht jaar. In dat geval is het dus niet die Plus waar een conflict aan kleefde, tussen de gemeente, Plus Retail en pandverhuurder Wim Putman. Dat werd toen een winkel met de naam ‘Supermarkt Soesterberg’. Die is het in dit geval dus niet. (Of er is sprake geweest van een verhuizing en werd het pand daarna Supermarkt Soesterberg, met Plus Retail als huurder, dat is ook mogelijk.)

Van Soest en Livestro melden verder in hun bericht dat er een modernisering van het kassapark dringend gewenst was – meer zelfscan dus. Maar dat leverde de vraag op wat zij dan met de servicecounter zouden moeten, terwijl ze over twee jaar geen tabak meer mogen verkopen. Van Soest en Livestro maken melding van lange wachtrijen en veel verschillende handelingen bij de servicebalie. De keuze viel daarom op ‘tabak eruit, meer ruimte voor de zelfscankassa’s etc.’, en dan de tabak nu alvast presenteren in een afzonderlijke tabakszaak. Kennelijk was er dus nog winkelruimte vrij, pal naast die Plus.

Ook wordt benadrukt: ‘Rookwarenspeciaalzaak Soesterberg zet 100% in op leeftijdsverificatie.’ Bovendien zorgt het behoud van de verkoop van tabak ervoor dat de uitstroom naar andere plaatsen (denk aan Soest, Zeist en Amersfoort) minder kan worden. En dat helpt niet alleen die Plus, maar ook andere winkeliers in het 7.000 inwoners tellende Soesterberg. De ruimte van de tabakszaak is groot genoeg om klanten met een winkelwagen te kunnen ontvangen, aldus Van Soest en Livestro. De tabakszaak heeft twee kassa’s.