Plus Vandaag, Plus Compact… wat gaat Plus kiezen?

0
Leestijd: 2 minuten

De Levensmiddelenkrant maakte deze week melding van een gevel van een Coop in het dorp Noorden (gelegen in het Groene Hart). ‘Coop Noorden wordt Plus Vandaag’. De redactie vroeg Plus Retail om opheldering, maar; die komt niet vóór 6 september, aldus een woordvoerster van Plus Retail.

Plus Vandaag? Dat zou inhouden dat Plus voor de kleinere supermarkten de naam van ‘Coop Vandaag’ overneemt van Coop. Coop Vandaag (zie foto: een Coop Vandaag-vestiging in het centrum van Nijmegen, met ‘Vandaag’ op de pui, en zelfs zonder Coop, archief: FoodPersonality) is een van de formulevarianten van Coop: Coop, Coop Compact en Coop Vandaag.

Zoals bekend: binnen de fusie tussen Plus en Coop is gekozen voor Plus als formule van het fusiebedrijf. Maar: er zijn binnen de winkelboedel ook nog aardig wat kleinere Coop-winkels, vooral van ondernemers, en die droegen altijd de naam ‘Coop Compact’.

Wat was – en is – Coop Compact? Een kleine Coop, voor dorpen of voor het platteland. Wat was – en is – Coop Vandaag? Een kleine Coop, voor stadscentra of drukke wijken in steden. Met de nadruk op verse maaltijden, of dat nu het avondeten is, of de lunch, of zelfs het ontbijt. Vergelijkbaar met: AH To Go, Jumbo City, Spar City, veel convenience, veel maaltijdaanbod, vooral ook ‘meal deals’, zoals in Rotterdam, waar Coop er aanvankelijk drie opende ‘bij wijze van pilot’, enkele jaren geleden.

Maar: Noorden is een dorp met ongeveer 1.800 inwoners en volgens internetbronnen wonen er ‘op het grondgebied’ ongeveer 2.600 inwoners. Met andere woorden, zou Plus Retail van de kleinere toekomstige Coop-winkels een Plus Vandaag gaan maken, dan is dat wel een ommezwaai. Coop Compact is de kleine winkel voor dorpen, platteland etc., Coop Vandaag voor de stadscentra. Bedenk: de Jumbo-variant en de Spar-variant heten Jumbo City en Spar City. City, melden we even nadrukkelijk.

Zou Plus een grotestadsvariant van Coop omvormen tot een variant voor dorpen en het platteland? Coop Vandaag was – om de uitleg destijds van commercieel directeur Gerard Koning van Coop nog eens aan te halen – een formule voor mensen in grote steden in hun drukke leven steeds later op een moment van de dag de vraag stellen: ‘wat eten we vandaag?’. Dat is toch wel iets anders dan huishoudens in landelijke gebieden, die eten – even generaliseren – op maandag boerenkool met braadworst, op dinsdag bloemkool met gehaktballen, op woensdag tomatensalade met runderriblappen enzovoort… en slaan dat op voorraad in. Niet wat je in een Coop Vandaag in Rotterdam veel meemaakt.

Dus, als Plus voor ‘Plus Vandaag’ gaat kiezen als kleinere formulevariant, dan wordt er voorafgaand aan 6 september behoorlijk wat overhoop gekieperd bij Plus. Een cityformule zou dan de plattelandsnaam van voorheen krijgen… Coop Compact wordt dan Coop Vandaag, maar dan als groene Plus Vandaag. Nou, we gaan het zien.