Preventie-akkoord komt snel, of toch niet?

0
Leestijd: 2 minuten

Volgend jaar rond deze tijd zal er een preventie-akkoord zijn van de politiek en het bedrijfsleven. Dat zei directeur Marian Geluk een week geleden tijdens de FNLI-jaarbijeenkomst. Dat meldden we afgelopen week ook op deze site, maar de FNLI vroeg ons om die uitspraak aan te passen. Moderator Joep Stassen zou haar te veel hebben gepusht om zo’n antwoord.

Hoe gevoelig ligt het allemaal dan? Nou, staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft haast, die wil zo snel mogelijk een preventie-akkoord. En als de FNLI dan laat weten ‘volgend jaar’, dan is het alsof de FNLI er zo lang mogelijk over wil doen. Maar dat beeld wil de FNLI duidelijk niet suggereren.

Komt het er dan wel snel, dat akkoord? De afgelopen dagen was in de media al te lezen dat een pakje sigaretten ‘straks’ een tientje gaat kosten, dat rookruimten verdwijnen, dat de horeca volledig rookvrij wordt… En dat is dan niet eens met de FNLI afgesproken, want daar horen de tabaksfabrikanten helemaal niet meer bij.

Wat wil Blokhuis dan wél van de levensmiddelenfabrikanten? Dat ze meedoen aan het terugdringen van overgewicht en overmatig alcoholgebruik, meer dan ze nu doen. En dat wil hij ook van het CBL en diens achterban, de supermarktbedrijven. Tegelijkertijd liet de staatssecretaris zelf deze week weten dat het preventie-akkoord er later zal zijn dan hij aanvankelijk verwachtte, gezien zijn dadendrang zal dat zeer tegen zijn eigen zin in zijn.

En dan is er nog iets anders. CBL en FNLI staan aan de ene kant van de staatssecretaris, aan de andere kant staat een totaal andere groep, de ‘Voedselcoalitie’. Dat is een verzameling ngo’s die onder leiding van voormalig MVO Nederland-directeur Willem Lageweg de staatssecretaris en de media erop wijzen dat hij naar hun idee te veel naar het CBL en de FNLI luistert.

Al met al zien we dan een staatssecretaris die aan de ene kant het bedrijfsleven heeft staan en aan de andere kant de ngo’s en dat kun je als een benarde positie omschrijven, maar je kunt het ook voorstellen als een positie waar politici graag in willen verkeren, omdat ze dan de wensen van de groep aan de ene kant en de groep aan de andere kant tegen elkaar kunnen uitspelen.

En wanneer dat preventie-akkoord er dan wél is? Dat weet voorlopig alleen Paul Blokhuis, en misschien zelfs hij niet.