Na Prinsjesdag: de stikstofcrisis komt nu naar de supermarkt

0
Leestijd: 2 minuten

Voor de eerste ‘corona-Prinsjesdag’ was het een detail dat de media nauwelijks haalde, maar het staat op papier; het kabinet gaat werk maken van ‘eerlijke handel’. En dat houdt in; dat boeren niet te weinig betaald krijgen door afnemers. De branche mag zich gewaarschuwd voelen. Of het is weer een zoveel papieren tijger.

Wat staat er in de nieuwe rijksbegroting? ‘Duidelijkheid verschaffen’. Aan boer en burger. Voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geldt dat het in ons land meer inzicht moet komen in het patroon van goedkoop voedsel, boeren die moeilijk rondkomen en de stikstofmaatregelen van de overheid.

Hèhè. Want werd dat niet eens eindelijk tijd? Hoe zit dat en waar hebben we het over? Het ‘Rijk’ investeert de komende jaren ruim € 2 miljard in stikstofbeperkende maatregelen. In de landbouw, industrie, vervoer en bouw. Het Financieele Dagblad meldt dat de minister, Carola Schouten, begin volgend jaar met een ‘structurele aanpak stikstof’ komt. Dat moet ook wel begin volgend jaar, want snel daarna, op 17 maart, hebben we verkiezingen.

En wat hebben AH, Jumbo, Superunie, Aldi en Lidl met die stikstofcrisis te maken? In directe zin niets. Maar in indirecte zin wel. Het gaat om; de boer.

De boer is de leverancier. Van zijn akkers, zijn weiden en zijn kassen. Zijn oogst, zijn zuivel of zijn vlees gaat naar een afnemer. En dan gaat het wellicht nog naar een ander afnemer, dus de afnemer van de afnemer. Misschien ook niet. Maar uiteindelijk… komt het bij AH, Jumbo, Superunie-leden, Aldi en Lidl.

En die boer, die ploegde niet voort de laatste jaren. Die klaagde. Die protesteerde. Die reed zijn trekker richting Den Haag, het Malieveld op. En naderhand naar een Deen, of naar een dc van Ah in Zwolle, naar het provinciehuis in Den Bosch, naar een dc van Jumbo… En dát heeft Schouten allemaal begrepen. De boer kan haar stikstofmaatregelen niet accepteren. Dus moet hij meer inkomsten gaan krijgen.

Dát nu, heeft Schouten goed begrepen. En zodoende komt er onderzoek en beïnvloeding van dit kabinet om ervoor te zorgen dat de boer meer verdient. Dus Albert Heijn en Jumbo en de rest, en FrieslandCampina, The Greenery en Vion en anderen, zullen iets anders met die betaling aan de boer om moeten gaan, dat is het idee.

Maar: u kent ‘m wel, CBL-directeur Marc Jansen zal als de nood aan de man is weer zeggen dat 70% van die ‘boerenspullen’ naar het buitenland gaan. Dus het kan net zo goed mogelijk zijn dat wat gisteren in de nieuwe rijksbegroting naar buiten is gekomen, toch niet meer dan een papieren tijger is. 17 maart verkiezingen. Dat is ver weg, maar voor zoiets als het landsbestuur is dat nog maar heel kort.

Even dit nog: er is al jaren een ‘code oneerlijke handelspraktijken’, in de EU, getekend ook door dat tal van voedingsmiddelenleveranciers en door tal van supermarktbedrijven. En er is nog nooit enige vorm van commotie over geweest.

Dus we moeten het nog zien: een groep boeren die per se níet met hun trekkers naar Den Haag zullen rijden omdat ze zo tevreden zijn met de rijksbegrotingsplannen van 2020.
Trouwens, wel grappig: tegelijk met al die voornemens uit Den Haag melden media dat For Farmers, een in Nederland beursgenoteerd veevoederconglomeraat, zo veel geld in kas heeft dat het op overnamepad gaat.