Raymond Gianotten leidt Statiegeld Nederland

0
Leestijd: 2 minuten

Raymond Gianotten is per 1 april jl. benoemd tot directeur van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het nieuwe statiegeldsysteem dat ingaat per 1 juli 2021. Vanaf die datum zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en water.

De 48-jarige Gianotten was eerder directeur van Stichting Retourverpakking Nederland, de organisatie die tot nu toe verantwoordelijk was voor het statiegeld op grote plastic flessen. Ook was hij directeur van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Gianotten: “De ingebruikname van het nieuwe statiegeldsysteem is een grote verandering voor bestaande en nieuwe innamepunten. Ik zie ernaar uit om dit samen in goede banen te leiden. Met als doel zoveel mogelijk flessen gescheiden in te zamelen.” Als directeur van Statiegeld Nederland is Raymond Gianotten verantwoordelijk voor de ingebruikname van het nieuwe statiegeldsysteem.

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe statiegeldsysteem, waarin het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vertegenwoordigd zijn. De organisatie is het contactpunt van producenten, innamepunten en consumenten. Kleine plastic flessen met statiegeld krijgen een statiegeld-logo en nieuwe streepjescode. Naast de supermarkt, kunnen plastic flessen vanaf 1 juli onder andere worden ingeleverd bij bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateraars.

Achtergrond invoering statiegeld op kleine plastic flessen

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) om statiegeld op kleine flesjes in te voeren, met als ingangsdatum 1 juli 2021. Het besluit kwam na jaren waarin geprobeerd werd middels convenanten de hoeveelheid zwerfafval terug te brengen. Het besluit heeft als doel om waardevol plastic gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe flessen. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het zwerfafval. De wettelijke doelstelling is dat in januari 2022 90% van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld.