Logo
Isabel Boerdam: "Je kunt nog zoveel zonnepanelen op het dak van je supermarkt of distributiecentrum leggen, uiteindelijk is het straks scope 3 dat 95% van de impact op die CO2-uitstoot heeft. Bij scope 3 gaat het om welke producten je in je schap gaat leggen en daarin kan plantaardig versus dierlijk een heel groot verschil maken.”
Isabel Boerdam: "Je kunt nog zoveel zonnepanelen op het dak van je supermarkt of distributiecentrum leggen, uiteindelijk is het straks scope 3 dat 95% van de impact op die CO2-uitstoot heeft. Bij scope 3 gaat het om welke producten je in je schap gaat leggen en daarin kan plantaardig versus dierlijk een heel groot verschil maken.” Green Food Lab

Isabel Boerdam: ‘Ja hoor, Jumbo en Ton van Veen mogen mij gerust bellen’

Door: Marieke Venbrux Personality's

Ze kreeg afgelopen november op het Nationaal Food Congres de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award uitgereikt. Onder andere vanwege het succes van de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’, die zij jaarlijks met de voedingsindustrie, waaronder ook supermarkten, organiseert. Tegelijkertijd is Isabel Boerdam (33) kritisch op die supermarkten. “Zo’n spot van Wakker Dier richting Jumbo vind ik wel goed: laat retailers af en toe maar met samengeknepen billen op de stoel zitten.”

Allereerst: nog gefeliciteerd met je uitverkiezing. Joost Manassen, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres – initiatiefnemer van de award – zei tijdens de uitreiking ‘dat jij het vegetarisme uit de geitenwollensokkensfeer hebt gehaald en salonfähig hebt gemaakt’. Zie jij dat zelf ook zo? 
“Ja, ik vond het wel mooi verwoord. Toen ik in 2013 startte met De Hippe Vegetariër, heb ik ook niet voor niets voor die naam gekozen. Vegetarisch eten was toen verre van hip. Ik wilde het meer mainstream maken.”

Het vegetarisme, of in ieder geval een ‘vegan leefstijl’, is inmiddels uit de geitenwollensokkenhoek; het zit nu misschien zelfs eerder aan de ándere kant van het spectrum: het wordt door sommigen ook wel eens geasso..