Logo
Afbeelding

De ‘Duitse prijzen’ bij Picnic

Door: Evelyn van Leur Opinie

Weet je nog: 2015, de start van Picnic in Amersfoort? Ik woon in Amersfoort en was een van de eerste klanten die lid mochten worden, na even op een wachtlijst te hebben gestaan. Nu, negen jaar later bezorgt Picnic in meer dan 120 plaatsen in Nederland en is het actief in Duitsland en Frankrijk. Afgelopen jaar is de omzet van Picnic met 40% gegroeid, naar € 1,25 miljard. In Nederland staat Picnic achtste in de top-100 van Twinkle, de ranglijst van grootste Nederlandse e-commercebedrijven.

Ondertussen is online boodschappen doen gegroeid tot zo’n 6 tot 7% van de supermarktomzet. En als de cijfers kloppen, heeft Picnic daar een groot aandeel in, zo’n 2,5 tot 3,0% marktaandeel. Picnic heeft gezorgd voor een versnelling van de ontwikkeling van online boodschappen en heeft gezorgd dat Albert Heijn zijn online services is gaan uitbreiden en meer is gaan concurreren, op tal van details.

Picnic heeft ook een discussie losgemaakt, ‘tot de politiek aan toe’. Over de prijsbeperkingen door landsgrenzen. Ceo Michiel Muller wijst er in de media geregeld op dat Picnic internationale A-merken goedkoper kan aanbieden door die samen met Edeka in te kopen (via de inkoopallianties Epic en Everest). Dat is ook een campagne geworden, met bijvoo..