Logo
Een winkelcentrum met een voormalig ABC'tje in Veendam.
Een winkelcentrum met een voormalig ABC'tje in Veendam. "ABC'tje staat voor het aloude concept ‘ABC', een Albert Heijn, een Blokker en een C&A", aldus Van den Berg. Foto's: Pim van den Berg

‘Supermarkten, denk mee over die verloedering van winkelcentra’

Door: Gé Lommen Branche & Cijfers

Pim van den Berg ziet overal verfraaiingen van binnenstadjes. Overheidsgeld stroomt naar gemeenten, en die moderniseren en verfraaien winkelgebieden en -straten van hun binnensteden. Maar de leegstand blijft. Ook supermarkten trekken er weg, naar de randen van binnensteden. Er moet iets gebeuren, vindt hij. En daar hebben oók supermarkten een rol in te spelen.

Pim van den Berg (zie ook blz. 11) reist de hele westerse en oosterse wereld – van de VS tot Japan – af en kijkt naar met name detailhandel. Maar hij heeft ook opdrachten in Nederland; geregeld vragen gemeenten hem om een indruk te geven van een centrum van een stad of stadje, om al doende ‘de ziel’ van een winkelgebied of zo’n centrum te beschrijven.

Gemeenten krijgen geregeld van het ministerie van Economische Zaken subsidies om winkelgebieden en -centra onder handen te nemen. Dat maakt een winkelgebied dan weer aantrekkelijker. Maar, aldus Van den Berg: gemeenten kunnen hun winkelcentra wel verfraaien, maar ze hebben niet of nauwelijks invloed op de leegstand. Als een winkelier ermee stopt of als een keten failliet gaat, is het klaar. ..