De winnaars: Victor Boone en Lars Hofmann, oprichters van Happy Goats Goodness.
De winnaars: Victor Boone en Lars Hofmann, oprichters van Happy Goats Goodness. MOLENVISUALS

‘Geitenijs’ van Happy Goats
Goodness ‘bio-product van het jaar’

Het ‘geitenijs’ van producent Happy Goats Goodness werd afgelopen maand uitgeroepen tot het ‘biologische product van het jaar’. De edamameboontjes van Udea/Luna e Terra werden tweede, de zoete aardappelchips van John Altman behaalden de derde prijs.

Het ‘geitenijs’ van producent Happy Goats Goodness is afgelopen maand, tijdens de Biokennisweek, uitgeroepen tot het ‘biologische product van het jaar’. ‘100% bio geitenijs’ is ijs van geitenmelk gemaakt, het is een oplossing voor consumenten met een koemelkallergie en de jury omschreef het ijs als zeer smakelijk en ‘fluweelzacht’.
Happy Goats Goodness-geitenijs is er in drie varianten: ‘cookiedough’, ‘berry bliss’ (vanille-framboos) en ‘salty caramel temptation’ (zout-karamel).

Happy Goats Goodness is van oprichters Victor Boone en Lars Hoffmann, de geitenmelk is afkomstig van een geitenhouderij in het Zeeuwse Dirksland en de productie vindt plaats in ‘de IJsboerderij’ in het eveneens Zeeuwse Stellendam, terwijl Happy Goats Goodness zelf in Nijkerk is gevestigd. Happy Goats Goodness won vanwege het onderscheidende en innovatieve karakter, maar vooral ook omdat het ‘smakelijk’ is en ‘fluweelzacht’ en omdat die kenmerkende smaak van geitenmelk – waar best wel wat consumenten op afknappen – afwezig is bij dit ijs. Aldus de jury.

Uit dertig inzendingen en meer dan 13.000 stemmen werden uiteindelijk vijf producten genomineerd voor de verkiezing 'biologisch product van het jaar':
*bijzondere vanillevla van producent ‘Erf 1’
*edamameboontjes onder het label Luna e Terra van Udea, het bedrijf achter Ekoplaza (A- en huismerken werden kennelijk niet gescheiden hierbij)
* biologische gerookte zalm met 25% minder zout, van Albert Heijn
*zoete-aardappelchips van het merk John Altman
* ‘geitenijs’ van Happy Goats Goodness.


Top drie 

Winnaar werd als gezegd ‘Happy Goats Goodness’, de edamameboontjes van Udea/Luna e Terra – die ook de publieksprijs wonnen – werden tweede. Het jury-oordeel: het gunstige potentieel voor zowel de eiwittransitie als de effecten op het gebied van bodem en stikstof (het gewas is een ‘stikstofpakker’). Daarnaast worden deze edamameboontjes in Nederland zelf geteeld, wat uniek schijnt te zijn.
De derde prijs ging naar de chips van John Altman, die de jury omschreef als ‘wél krokant’, in tegenstelling tot de andere zoete-aardappelchips die het juryviertal voorheen wel eens geproefd had.

Verder won de ‘Goed Verhaal Box’ van De Groene Weg (biologische slagerij en producent, onderdeel van Vion), in de afzonderlijke categorie ‘bio-product van het jaar – vers’. En producent Smaakspecialist won met jackfruitbitterballen (bitterballen waarbij het vlees is vervangen door jackfruit) in de afzonderlijke categorie ‘bio-product van het jaar – snack’. 


Jury

Juryleden waren – naast Michaël Wilde, directeur van Bionext: 

1/ Evelyn van Leur (van the Category & Trade Company, advies/detachering voor category-, formule en shoppermarketingmanagement)

2/ Anneke Ammerlaan (foodtrendwatcher)

3/ Bart Fischer (van 7BFT, advies voor formules of levensmiddelenfabrikanten op het gebied van innovatie en technologie).
Deze drie zijn via een rubriek of column verbonden aan FoodPersonality, dat op verzoek van branche-organisaties Bionext en Bio Nederland een jury voor de verkiezing samenstelde. n

Applaus van het publiek op die woensdagavond tijdens het diner van de Biokennisweek.