Versafdeling van een Delhaize, in Ekeren.
Versafdeling van een Delhaize, in Ekeren. FoodPersonality

Delhaize lijkt door de moeilijke fase heen

Het heeft een jaar geduurd: van plan tot doel. Maar Delhaize is erdoorheen: sinds deze maand is voor alle 128 filialen een koper gevonden.

Vorig jaar rond deze tijd maakte Delhaize, dochter van Ahold Delhaize, bekend dat het alle 128 filialen in België wilde overdoen aan ondernemers, franchisers of andere ondernemingen die als franchisenemer wilde fungeren. Een gewaagde zet, in een land waar werknemers van een grootheid als Delhaize meer rechtsbescherming genieten dan als werknemers bij een franchisenemer, mkb, immers. We kennen het beeld nog, een aaneenrijging van protesten, stakingen van winkelpersoneel, het blokkeren van dc’s, stakingen van dc-personeel zelf. Je zou zeggen; alleen de boeren met hun trekkers vielen meer op.

Maar nu zijn dus voor alle 128 filialen kopers gevonden. Veelal zijn dat ondernemers die al franchisenemer zijn van Delhaize, maar dat niet alleen. En zo blijkt Ahold Delhaize uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Ondanks alle rumoer en weerstand van personeel en vooral van het personeel dat bij een van de vele Belgische vakbonden aangesloten is.

Het Belgische RetailDetail heeft twee weken terug derden laten berekenen wat al die heisa aan schade voor Delhaize heeft opgeleverd: winkels dicht, slechte bevoorrading van Delhaize-supermarkt die wél openbleven etc. Dat zou € 250 miljoen zijn. Het is niet gek om te denken dat Ahold Delhaize dat bedrag wel kan verstouwen, op een jaaromzet van € 88,6 miljard (2023). Daarnaast: onlangs meldde ceo Frans Muller bij de jaarcijfers 2023 van Ahold Delhaize dat de door franchisers in 2023 overgenomen en heropende filialen het weer goed doen, hij sprak van ‘bemoedigende resultaten’ en ‘stijgende omzetten’. En het marktaandeel van Delhaize lijkt zich bij deze supermarkt te stabiliseren, in plaats van verder te dalen. n