Roelof Joosten neemt afscheid van FrieslandCampina

0
Leestijd: 2 minuten
Gisteren werd bekend dat Roelof Joosten, CEO van FrieslandCampina, eind dit jaar zijn functie neerlegt. Hij wordt opgevolgd door Hein Schumacher, thans CFO bij het zuivelconcern. Joosten was sinds 2004 werkzaam bij FrieslandCampina, terwijl Schumacher sinds 2014 bij FrieslandCampina werkt. Schumacher werkte daarvoor lange tijd bij H.J. Heinz (tegenwoordig KraftHeinz), maar werkte ooit ook bij Ahold en Unilever. Joosten werkte voor zijn tijd bij FrieslandCampina lange tijd bij Unilever.
In een interne brief aan medewerkers lichtte Joosten gisteren zijn beslissing om FrieslandCampina te verlaten toe: “Dit was voor mij persoonlijk geen makkelijk besluit, want ik heb de afgelopen dertien jaar altijd met veel passie gewerkt bij FrieslandCampina. Eerst als managing director bij Domo, vervolgens als chief operating officer van de business group Ingredients en de laatste drie jaar als ceo. Ik ben trots op de wijze waarop we met elkaar route2020 hebben aangescherpt en onze inspirerende purpose nourishing by nature leidend hebben gemaakt in onze onderneming. Ik ben ervan overtuigd dat FrieslandCampina met deze purpose het verschil maakt en daarmee bijdraagt aan een betere wereld.”
Joosten vervolgt: “FrieslandCampina zit in een veranderingsproces waarin we de slagvaardigheid van de onderneming verder vergroten. Dat realiseren we met een vereenvoudiging van de organisatie en een grotere zelfstandigheid van de vier nieuw te vormen wereldwijde business groups. Ook zetten we nadrukkelijker in op de waarde die onze gespecialiseerde voeding en onze consumentenmerken kunnen bieden. De omvang van de executive board wordt hierbij teruggebracht van zes naar twee personen. Daarbij hebben wij gedurfd te kijken naar onze eigen rollen en verantwoordelijkheden. Ik heb dan ook besloten aan het eind van dit jaar en bij de start van onze nieuwe manier van werken en aansturing het stokje over te dragen.”
Joosten roemt in zijn brief de gedrevenheid en slagkracht van zijn opvolger. Het zijn volgens Joosten kwaliteiten die bij uitstek passen bij de nieuwe fase die het bedrijf met ingang van komend jaar ingaat. Hein Schumacher zegt zelf over zijn aanstelling als CEO: “FrieslandCampina is een van de toonaangevende zuivelondernemingen in de wereld. Die positie is tot stand gekomen dankzij de inzet van onze medewerkers en leden-melkveehouders. Het is een voorrecht om leiding te mogen geven aan deze prachtige onderneming en de organisatie naar een volgende fase te brengen. Scherp en snel inspelen op vragen en eisen van consumenten en klanten over de hele wereld is prioriteit. Met relevante en voedzame zuivelproducten die op transparante en duurzame wijze worden geproduceerd door de hele keten heen: van gras tot glas. FrieslandCampina kan dat als geen ander.”