Russische discounter in België dicht

0
Leestijd: 2 minuten

Er was een winkel in Opwijk, van Mere, maar die is gesloten. Dat melden bijvoorbeeld de Belgische (food)retailmedia Gondola en RetailDetail. Nou ja, wat zou het? Eén winkel. Ja, maar dat maakt het nog pijnlijker. Het lijkt de Donbas wel.

De Russische discounter Mere had ambitieuze plannen. Het opende filialen in verschillende Duitse steden en die zijn er ook echt gekomen. En het liet weten ook grootse plannen voor Engeland te hebben, met zo’n tien, twintig winkels. Mere heeft er iets geprobeerd, maar het is er alweer weg. (Foto: het interieur van de Mere op Opwijk, fotobron: Gondola/archief FoodPersonality.)

Of Mere ook in Nederland…? Dat werd niet duidelijk, maar afgelopen voorjaar opende Mere een eerste filiaal in België, in de plaats Opwijk. Voor degenen die niet de moeite of de tijd hebben kunnen nemen om ‘m te bekijken; rare producten, meer karton dan schap, eerder een magazijn dan een winkel. Maar inderdaad, alles spotgoedkoop. Alleen, wat moet je met producten waar in het Russisch op staat wat het voorstelt en je bent niet zo goed in het ontcijferen van het Russisch schrift? Van die dingen.

In Gondola eerder dit jaar (zie ook FoodPersonality juli-augustus dit jaar) zegt een klant tegen de rondkijkende redacteur van dienst in die Mere: “Dat maakt het charmant, toch? We testen nieuwe producten uit. En als iets tegenvalt, dan proberen we de volgende keer toch gewoon iets anders.”

Die Mere is nu dicht. Mere bleek al te hebben aangekondigd dat-ie dicht zou gaan, maar dat zou half november zijn. Dat blijkt nu eind oktober te zijn. Trieste afgang, jammer van de moeite? Tegen RetailDetail zegt iemand van Mere (het is niet duidelijk wie) dat Mere nog steeds van plan is om in tien grote Belgische steden winkels te openen, een opmerkelijke uitspraak in het licht van de huidige beperkingen die aan Russische bedrijven zijn opgelegd.