Wat Rutte ook zegt, supermarkten laten zich eerder leiden door Zalm

0
Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte heeft gisteren uitgelegd dat we straks mogen ‘fluisteren van vreugde’ bij een doelpunt van onze favoriete club. Maar oud-VVD’er Gerrit Zalm waarschuwt: er is een enorme toename van ‘problematische schulden’ bij huishoudens.

Is de ‘coronaperiode’ er een van tegenstrijdige berichten? Jazeker. Google even de conjuncturele ramingen van het CPB, DNB en buitenlandse evenknieën en vergelijk dat met de beurzen in Europa en de VS, die nu weer dicht bij de stand van vóór eind februari staan. Nee, dat is echt niet alleen maar Amazon. Ook een luxebedrijf als LVMH is gewoonweg weer aan het opkrabbelen (dan tellen we dat ‘Duitse Adyen’ – Wirecard – deze week even niet mee).

Was de periode vóór corona er ook een van tegenstrijdige berichten? Jazeker. Niet nieuws onder de zon. De consument wil steun voor de boeren, maar ook dat wereld gered wordt van milieurampen. De consument wil meer keuze in vleesvervangers, maar tegelijkertijd vliegen de barbecue-artikelen de deur uit. De consument is net zo hybride als de auto waarin hij/zij rijdt. En de economie zelf is dat ook.

Mark Rutte gisteravond (tenminste, als we de bewegingen van doventolk Irma Sluis goed begrepen hebben): meer mensen tegelijk in de trein, meer mensen tegelijk bij een evenement, sporten mag straks overal weer. En ‘we mogen in september weer naar De Kuip en de Arena’. Maar: als Donny van de Beek of Steven Berghuis scoren, mag je alleen maar ‘fluisteren’. Want anders lever je te veel spuug af. Maar hoe dan ook, er is licht aan het eind van de coronatunnel.

Geestverwant Gerrit Zalm (‘geestverwant’ van onze premier) ziet de tunnel waar hij in kijkt, alleen maar donkerder worden. De tunnel van ABN Amro? Nee, daar is deze voormalig VVD-minister van Financiën allang geen ceo meer van. Zalm is tegenwoordig voorzitter van een initiatief met de naam ‘SchuldenLabNL’, een samenwerkingverband van publiekrechtelijke partijen (gemeenten etc.) en verzekeraars, banken, woningcorporaties en energieleveranciers.

Wat meldt Zalm? Een tijd terug bedroeg het aantal huishouden met schulden 1,6 miljoen. Inmiddels is dat 2,6 miljoen. Er is in korte tijd 1 miljoen huishoudens met schulden bijgekomen. Van die 2,6 miljoen huishoudens met schulden is 41% een huishouden met ‘problematische schulden’. Wat zijn problematische schulden? Schulden die zo’n huishouden niet op eigen kracht meer kan oplossen.

Zalm roept daarom om een ‘nationaal garantiefonds’, om deze huishoudens bij te staan, dat meldt hij in Het Financieele Dagblad.

Maar nou terug naar de supermarktsector: prijsverlagingen bij Dirk, prijsverlagingen bij… voor zover ze er nog niet zijn, zullen ze volgen. Omdat de Nederlandse supermarktformules niks van doen hebben met het rare (want: eigenlijk onverklaarbare) herstelpatroon van beurzen in binnen- en buitenland, maar met de concrete portemonnee van Nederlandse huishoudens.

Is er licht aan het einde van de coronatunnel? Ja, de versoepeling van de maatregelen zoals Rutte die bekend heeft gemaakt, zijn ook aanleiding tot optimisme.

En daarbij ‘fluisteren in het stadion’… zo wordt zelfs de lelijkheid van het voetbal, sport van ‘Dikke Ikken’ bij uitstek, effectief bestreden. Stel je voor dat iemand als Cristiano Ronaldo, de Trump onder de voetbalvedetten, alleen maar mag fluisteren na een geslaagde penalty. Voetbal wordt weer mooi. Nou die schulden nog.

En voor wie vindt dat er geen tweedeling in de samenleving is: kijk naar de beurzen en naar het alarmsignaal van Zalm. De kloof kon niet groter zijn.