Rutte: Stop met hamsteren!

0
Leestijd: < 1 minuut

Premier Mark Rutte roept alle Nederlanders op om te stoppen met het massaal inslaan van boodschappen en medicijnen. “Stop met hamsteren”, was de dringende boodschap die de premier vrijdag deed na afloop van de ministerraad. Rutte benadrukte dat het niet nodig is om meer boodschappen te kopen dan gebruikelijk.

De premier vraagt Nederlanders rekening te houden met mensen die in de zorg, bij de politie of in het onderwijs werken en vanavond voor lege schappen staan. Supermarkten lieten eerder op de dag weten dat het sinds het kabinet en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIMV) de nieuwe maatregelen donderdag aankondigden drukker dan normaal is in de supermarkten.

Het CBL liet weten dat er weliswaar fors meer inkopen worden gedaan, maar dat er voldoende producten zijn. Er zijn van de kant van retailers echter ook geluiden te horen dat er door het extreme koopgedrag voor de korte termijn leveringsproblemen worden verwacht.

Daarnaast kampen supermarktorganisaties met de beperkingen die de voorzorgsmaatregelen vanwege het coronavirus met zich mee brengen. Zo gelden op veel hoofdkantoren van supermarktorganisaties inmiddels strenge hygiëneregels en wordt bezoek van buiten niet meer toegelaten. Ook logistiek- en winkelpersoneel moet zich aan tal van voorzorgsmaatregelen houden.