Saskia Egas Reparaz en de sprekende tongen

0
Leestijd: 3 minuten

Saskia Egas Reparaz treedt aan als de nieuwe algemeen directeur van Hema. Ze is nu nog directeur van Etos (we meldden eerder deze week al dit nieuws). In tal van media is zij ‘geprofileerd’. Zo heeft Ton van Veen, cfo van Jumbo, maar ook woordvoerder namens het investeringsvehikel Mississippi Ventures van de familie Van Eerd en inmiddels ook beoogd commissaris bij Hema, Egas Reparaz in verschillende kranten lof toegezwaaid – wat niet vreemd is, als je haar hebt benaderd voor die functie.

Maar in een profiel in NRC Handelsblad komt zelfs Jan van Dam aan het woord. Van Dam zou volgens ingewijden zelf kandidaat zijn geweest voor de rol van algemeen directeur van AH, de functie die toen aan Marit van Egmond werd gegeven.

Van Dam ging kort na de aanstelling van Van Egmond weg bij AH. En hij had jaren daarvóór bij Ahold in de VS gewerkt. Van Dam is inmiddels directeur van Dutch Flower Group en wijst erop dat Egas Reparaz de prestatie heeft geleverd om Etos ‘vrouwelijker’ te maken. “Vroeger was het in reclames van ‘twee voor de prijs van een’, nu is het: ‘veel liefs van Etos’. Daar zie je de hand van Saskia in terug.”

Een AH-directeur die naar Hema gaat. Dat is niet nieuw. We herinneren ons uiteraard voormalig Hema-directeur Ronald van Zetten. Die was vóór zijn tijd bij Hema lid van de AH-directie, op operations. En zo zijn er ook in de managementlaag onder de directie heel wat AH-mensen met een Hema-verleden en Hema-mensen met een AH-verleden. De hoofdkantoren liggen ook niet zo ver van elkaar vandaan, Amsterdam-Noord, Zaandam-Zuid, dat doe je bijna met de fiets. Althans, vóór corona, nu blijf je thuis.

Een AH-directeur die voor de familie Van Eerd gaat werken. Dat is ook niet nieuw. We herinneren ons Johan Boeijenga, die binnen de directie van AH verantwoordelijk voor logistiek en naderhand directeur Ahold Tsjechië, en daarna aan de slag bij Jumbo. Naderhand volgde Ed van de Weerd een vergelijkbare route. En vandaag de dag is oud-AH-directeur ‘winkelwerkmaatschappij’ Cees van Vliet lid van de directie bij Jumbo, voor operations.

Egas Reparaz gaat dan niet voor Jumbo werken, maar wel degelijk voor de familie Van Eerd. Bijzonder detail is ook: waar haar naam vandaan komt. Ze heeft een Nederlandse moeder, maar haar vader was een Spaanse werknemer van Philips, die kennelijk in Nederland aan de slag ging. Even zonder link naar dat andere artikel: Neuféglise van de Primera in Den Bosch, Egas Reparaz van AH-Etos-Hema… wat een bijzondere namen hebben we eigenlijk in Nederland. Hoe divers. ‘Reparaz’… repareert Hema. En doe dan asjeblieft meteen ook die kapotte Primera van Neuféglise.

Egas Reparaz wordt door verschillende mensen – al dan niet anoniem – gekenschetst als de vrouw die vooropliep bij de digitalisering van AH. In de tijd dat zij verantwoordelijk was voor ‘marketing en formule’ binnen de directie van AH, kwam bijvoorbeeld Appie Today van de grond. Die exercitie van digitalisering deed ze ook bij Etos.

En – dat is geen feit, maar een ‘hear say’ als je mensen tegenkomt die bij AH hebben gewerkt – in de tijd dat Wouter Kolk zou ‘verhuizen’ van algemeen directeur van AH naar ceo Ahold Delhaize Europa en Indonesië, waren er drie mogelijke opvolgers. ‘Kroonprinsen’ dan wel ‘kroonprinsessen’, heet dat in mythevormende zakenmedia. Dat waren Marit van Egmond, verantwoordelijk voor het assortiment, Saskia Egas Reparaz, verantwoordelijk voor marketing en formule, en Jan van Dam, die net daarvóór ‘terug was gehaald’ bij Ahold Delhaize USA, en dat terughalen was kennelijk ook niet voor niets.

Maar het werd de eerste. De tweede ging de AH-deur uit, naar ‘zusje’ Etos, en de derde vertrok een tijd later, naar nu blijkt, om bij die bloemenhandel te belanden. Of dit ook de kanonieke geschiedenis is van de recente vorming van de top van AH? Dat weten alleen deze drie en andere ingewijden op het niveau van Kolk. Maar als het waar is, is het wel zo goed gevonden van NRC om Jan van Dam iets aardigs over Egas Reparaz te laten zeggen. Kan ook stom toeval zijn, maar dan is dat toeval wel héél erg stom.
Soms word je trouwens ook een beetje gaar van die ophemeling van mensen die aan een topfunctie beginnen. Zo is er iemand die zegt dat Egas Reparaz ‘de relatie met de klant snapt’. Goh. Zijn er dan ook marketeers die het jarenlang volhouden en die ‘niets snappen van de relatie met de klant’? Klinkt bij nader inzien dus als gemakzuchtige kletskoek. En zegt niks over Egas Reparaz zelf.

Bovendien, die allereerste keer in mei of juni, dat wij op deze site meldden dat Ton van Veen iets anders zei over Hema dan de topman van nu nog, Tjeerd Jegen, dat is dus uitgekomen. Toen de familie Van Eerd in beeld kwam als de mogelijke en waarschijnlijke nieuwe eigenaar, sprak Van Veen enthousiast over Hema in Nederland, België en Frankrijk. Jegen daarentegen had het met datzelfde enthousiasme over Hema in Dubai en andere verre oorden. Het blijkt nu dat dat verschil Jegen de kop heeft gekost. Er wordt nu op elegante wijze gesproken van ‘een natuurlijk moment’ voor Jegen om op te stappen. Maar dat verschil dat we toen al konden waarnemen, blijkt nu een duidelijk verschil van mening over het te voeren beleid, dat er meteen al in zat.