‘Shop met mate’, idee van de FNV

0
Leestijd: 3 minuten

Weer iets nieuws: de vakbond FNV wil dat supermarkt- en andere winkelketens een waarschuwing gaan gebruiken, met als boodschap: ‘shop met mate’. Dat heeft de FNV begin deze week via een persbericht bekendgemaakt. De FNV komt daarmee nét het weekend na het einde van ‘Black Friday’. Dat weekend zag er zo uit: terwijl Mark Rutte en Hugo de Jonge nieuwe maatregelen meldden, liepen de binnensteden vol, met vooral jonge mensen op zoek naar koopjes. Jonge mensen die Black Friday kennelijk een leuke dag vinden omdat retailers dan met prijzen stunten. Maar het zou wat de FNV betreft ook gelden voor supermarkten.

Bestuurslid Linda Vermeulen zegt namens de FNV: het is onverantwoord druk in de winkels en in de dc’s. Het gaat dus hierbij niet om het ‘consuminderen’, dus minder of bewuster kopen om bijvoorbeeld de milieubelasting van consumentisme tegen te gaan, nou, het haalt er wel bij aan, natuurlijk. Maar daar is het de FNV niet om te doen: nee, het gaat om de onveiligheid van ‘corona’. Te veel klanten, te veel aankopen, te veel contact tussen winkelmedewerker en klant (anderhalve meter…) en te veel noodzaak tot extra medewerkers in dc’s bij veel aankopen (ook online).

Stop met al die reclame, beste detailhandel, aldus het FNV. Want het maakt het voor je personeel onveilig. Dat is de boodschap. Op het eerste gezicht alleszins begrijpelijk. De besmettingscijfers gierden de pan uit en net op Black Friday zelf kwam naar buiten dat er een ‘omikronvariant’ is, een nieuwe – waarvan het nu nog niet bekend is hoe ernstig deze is ten opzichte van de alfa-, bèta- en deltavarianten eerder. Met als gevolg; nog meer Polen, Roemenen en Portugezen in dc’s in de weer die elkaar dan kunnen besmetten. Of winkelmedewerkers in het contact met klanten en onderling.

Maar hoe duidelijk is nu een sticker op een winkelvoorruit met de boodschap ‘shop met mate’? Het FNV verwijst naar eerdere ‘matigingsboodschappen’. Denk aan de brouwers en hun ‘geniet, maar drink met mate’. Maar dat mag duidelijk zijn: max. twee glazen alcohol en dat zit je aan je 0,5 promille (0,8 voor de ervaren rijder, 0,2 voor degene die net het rijbewijs heeft). Met nog een glas extra zou je niet mogen autorijden.

Maar wat moet de consument verstaan onder ‘shop met mate’? Ga niet zes winkels in als je winkelt? Blijf per winkel niet langer dan een kwartier? Koop niet te veel, want dan moeten dc-medewerkers weer te veel voorraad veranderen? En zo ja, wanneer moet je stoppen? Mag ik trouwens urenlang op sites rondneuzen, zonder te kopen? Ja, want daar besmet ik geen Pool in het dc van Bol.com mee. Mag ik overal winkels binnenlopen? Is gezond, want ik loop dan veel. Offline winkelen is beter voor het lijf van online. Maar; nu niet, i.v.m. corona.

En in de supermarkt; moeten we minder vaak de supermarkt in? En dan wél meer kopen, voor een langere tijd? Of moeten we ook minder kopen omdat anders het dc-personeel te veel orders moet picken? Leuk idee. En het signaal is begrijpelijk. Maar, beste FNV, het is welbeschouwd zo vaag als een mistbank. Onderbouw het eens, onderbouw wat je er nu precies mee wil, voor de detailhandel, voor transport, voor dc’s. Anders lijkt het alleen maar een publicitaire proefballon.

Is het waar dat in winkels en in dc’s personeel te weinig die anderhalve meter in acht neemt? Dat kan. Is het waar dat dat door werknormeringen veroorzaakt wordt? Dat kan. Maar dan aan de werkgevers vragen: ‘doe een campagne met ‘shop met mate’’, wat is dat voor een oproep aan het adres van een werkgever die altijd die extra omzet wil maken? Die zal dit echt niet omarmen. En het is een oproep aan de consument ook? Maar die heeft totaal geen houvast over wat er bedoeld wordt. En dan weet je wel wat het resultaat is.