Signature Foods verder met kleinere directie

0
Leestijd: 3 minuten

Rob Rijnders, René Gerrietsen, Roef van Duin en Edward Brons zullen alle afscheid nemen van Signature Foods. Rijnders was cco, Gerrietsen verkoopdirecteur voor Signature Foods in Nederland, Van Duin operationeel directeur en Brons inkoopdirecteur.

Rijnders vertrekt per 1 oktober. Voor Rijnders is al een opvolger bij Signature Foods in huis. Dat is de van FrieslandCampina afkomstige Bas Roelofs. Signature Foods maakte zijn overstap naar het bedrijf afgelopen zomer al bekend, maar wilde – bij navraag door ons – destijds nog niet bekendmaken waarom zowel Rijnders als Roelofs de functie ‘chief commercial officer’ zouden gaan vervullen binnen het bedrijf.

Naar nu blijkt, is Roelofs dus de opvolger van Rijnders. Rijnders gaat zich na september verder oriënteren op zijn loopbaan. Hij trad ruim twee jaar terug bij Signature Foods in dienst. Daarvóór vervulde hij functies in de levensmiddelenindustrie in Aziatische landen, waar hij was beland door Unilever. Als Unilever-manager begon hij in 2013 in Zuidoost-Azië, na vele jaren bij Unilever in Nederland.

René Gerrietsen werkt sinds 2003 bij Johma, dat naderhand onderdeel werd van Signature. Hij vervult zijn huidige functie sinds begin vorig jaar. Signature heeft niet bekendgemaakt per wanneer hij vertrekt.

Roef van Duin neemt afscheid per 1 november. Hij werkt sinds najaar 2019 bij Signature. Daarvóór was hij enkele jaren werkzaam voor FrieslandCampina.
Net als bij Gerrietsen is van centrale inkoopdirecteur Edward Brons niet bekendgemaakt op welk moment hij afscheid zal nemen. Brons werkte sinds begin 2020 bij Signature en was daarvóór werkzaam bij Jack Link’s, Hero en Unilever.

Van Rijnders is zoals gezegd de opvolger bekend (Bas Roelofs), maar bij Gerrietsen, Van Duin en Brons is de situatie anders. Signature Foods meldt in een persbericht dat het sinds dit voorjaar in ‘een nieuwe aandeelhouderssituatie’ is beland. Dat houdt in: in maart nam ceo Erik Bras, die eerder al een tijd lang ook aandeelhouder was, het bedrijf opnieuw over, samen met vijftig andere managers en medewerkers van Signature Foods. Voorheen (sinds 2020) was Signature Foods in handen van de Britse investeringsmaatschappij (met de – opvallend – Spaanse naam) Pamplona. Maar: Pamplona investeerde ook met geld van twee Russische oligarchen Mikhail Fridman en Petr Aven. De sancties die de EU invoerde tegen Rusland en Russische politici en zakenlieden maakte het kennelijk noodzakelijk dat Signature los zou komen van dit tweetal.

Volgens eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad hebben Bras en die andere vijftig Signature-personen de aankoop geregeld via een lening van datzelfde Pamplona. Waarbij zij geen rente en aflossing hoeven te betalen zolang de sancties van kracht zijn. En als de Russische oligarchen over tien jaar nog steeds op de sanctielijst staan, maken Bras en de andere Signature-personen het verschuldigde bedrag over aan een goed doel. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat.

Maar: Signature Foods maakt nu bekend dat de nieuwe eigendomssituatie voor andere besluiten heeft gezorgd. Het bedrijf richt zich op de drie kernlanden Nederland, België en Duitsland en taken die voorheen centraal werden uitgevoerd, moeten voortaan worden uitgevoerd door de dochterondernemingen. Taken als inkoop en verkoop komen dus bij die ondernemingen te liggen. En daarom komen er voor Gerrietsen, Van Duin en Brons geen opvolgers.

Signature heeft verder niet gemeld of deze drie ook deel uitmaakten van die vijftig aandeelhouders sinds maart en ook niet of, en zo ja, hoe, die kwestie voor de personen heeft meegespeeld. Maar wel als het om Rijnders gaat. In het persbericht meldt Bras: “De nieuwe aandeelhoudersstructuur met langer gewenst commitment maakte het voor Rob het juiste moment om de bakens te verzetten en diverse – ook internationale – opties open te houden.”

In het persbericht bedankt Bras de vier personen voor hun inzet en prestaties van de afgelopen jaren.