Sligro verwacht ‘transactie Emté’ in de loop van 2018

0
Leestijd: 2 minuten
Er werd in de sector met spanning uitgekeken naar de presentatie van de jaarcijfers van Sligro, vooral omdat tijdens deze gelegenheid wel eens cruciale mededelingen met betrekking tot Emté gedaan konden worden. Uiteraard was Emté een gespreksonderwerp, maar een koper of partner voor de supermarktketen heeft Sligro nog niet gevonden. De groothandel verwacht ‘in de loop van 2018’ een transactie te kunnen melden. De jaarcijfers zelf zagen er alleszins goed uit.
De gunstige jaarcijfers zijn vooral te danken aan de groothandelsactiviteiten. Bij foodservice heeft Sligro opnieuw marktaandeel gewonnen, ook in België waar het bedrijf nog maar kort actief is. Sligro groeide in foordservice harder dan de markt, ook in termen van autonome groei (dus exclusief overnames).
Door de goede prestaties in foodservice steeg de nettowinst met 9,9% naar € 81 miljoen. Daarbij zat een eenmalige boekwinst op een transactie met Heineken. Daarvoor gecorrigeerd steeg de nettowinst met 0,6%. De omzet kwam uit op € 2,9 mrd, 5,6% meer dan in 2016. De omzet groeide deels door overnames, maar Sligro wist ook een autonome groei van 2,1% te bereiken. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) steeg met € 11 mln naar € 123 mln, oftewel 4,2% van de omzet.
Bij de supermarktactiviteiten is het beeld heel anders. “We bleven achter bij de marktontwikkeling, waardoor we ons marktaandeel zagen teruglopen naar 2,5%”, aldus bestuursvoorzitter Koen Slippens. De ebitda van food retail daalde met € 1 mln.
De Emté-supermarkten hebben al langer te maken met met teruglopende omzetten, terwijl de vernieuwde Emté-formule – Emté 3.0 –  niet de verwachte groei oplevert. Over de eerste helft van 2017 groeide de consumentenomzet van Emté 2,5 procentpunt minder dan de markt als geheel.
Sligro heeft daarop besloten een partner te zoeken voor Emté. Het heeft daarbij een voorkeur voor een strategische alliantie, maar verkoop behoort eventueel ook tot de mogelijkheden. Jumbo heeft zich eerder samen met Coop gemeld als kandidaat. Ook Plus, waarmee Sligro samen al grootaandeelhouder is in Spar, heeft interesse getoond in Emté. Ook het Belgische Colruyt, met wie Sligro tot een uitruil van activiteiten zou kunnen komen, wordt wel als toekomstige partner genoemd.