Sligro wil niet van Spar af

0
Leestijd: < 1 minuut

Sligro-CFO Huub van Rozendaal toonde zich gisteren tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Sligro tevreden over Spar, het bedrijf waarvan Sligro voor nagenoeg de helft eigenaar is. “Spar is een financieel aantrekkelijke deelneming gebleken.”

 

Spar kwam ter sprake toen bij de toelichting op de jaarcijfers de hogere opbrengsten uit deelnemingen aan de orde waren. Sligro heeft twee belangrijke deelnemingen: de ene betreft Spar, de andere is een deelneming van 49% dat Sligro heeft in versleverancier Smeding.

 

Van Rozendaal, namens Sligro tevens commissaris bij Spar, lichtte toe dat Spar, na de groeistuipen vanwege de overgang van Attent-winkels van Sligro naar Spar, het afgelopen jaar een aanzienlijke rendementsverbetering heeft gerealiseerd.

 

Het segment waarin Spar opereert – buurtsupers – staat evenwel onder druk. Volgens Van Rozendaal heeft Spar in het buurtsupersegment een marktaandeel van circa 70%. “In feite is er nog maar één andere serieuze speler in dat segment.”

 

Van Rozendaal gaf aan dat Sligro en Sperwer (de S&S-partners die Edah overnamen) destijds hebben afgesproken Spar teminste drie jaar in bezit te houden. “Die periode loopt eind dit jaar af. Niet dat we van Spar afwillen, want behalve dat Spar geld oplevert, stoten we ook regelmatig winkels in die richting af. Met Spar hebben we voor onze kleinere ondernemers nog een alternatief. Dat zal bij de overgang van Golff naar Emté opnieuw blijken.”