De superants in en om Bazel

0
Leestijd: 2 minuten

Superant! Dat woord, dat ik voor het eerst Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) tijdens zijn presentatie op de Horecava hoorde zeggen, is bijna binnen een week een begrip geworden voor de hybride supermarkt (het superant als kruising tussen supermarkt en restaurant). En ineens gaat het in Nederland heel snel, want in dezelfde week introduceerde Albert Heijn zijn bezorgmaaltijden van AllerHande Kookt en ondernemer Geert Benders in Venlo gaat samen met Jumbo een nieuwe tussenvorm ontwikkelen, die in zijn winkels in Venlo en Blerick straks wordt getest.

Wat ik zo bijzonder vind in de hele discussie, is dat eigenlijk alleen de Engelstalige markt en dan met name Amerika als voorbeeld en inspiratie wordt genoemd. Terwijl er in de grote Oostenrijkse, maar nog meer in de Duitse en Zwitserse steden heel interessante voorbeelden van het superant te vinden zijn.

Wie rijdt er op weg naar de wintersport of Italië niet zo snel mogelijk langs Bazel? En laat dat nu een van mijn favoriete steden zijn. Drie weken geleden was mijn laatste check: weer heerlijke verrassingen. In de laatste anderhalf jaar hebben alle supermarkten foodservice toegevoegd. En het leuke is: het past allemaal in het karakter van de winkels.

Zo heeft Migros van zijn vestiging aan de Claraplatz de begane grond helemaal omgebouwd tot out of home en foodservice. Er heerst een gezellige sfeer. Verse pizza’s, broodjes, salades, soepen, smoothies. Her en der plekken om te eten, maar wel degelijk ook opgezet om de producten mee te nemen. In de ruimte die er voor het klassieke supermarktassortiment nog over is, staan chocolade en borrelsnacks. Voor alle andere levensmiddelen moet je naar de kelder, en dat zou ik zeker doen, want ook daar is veel te ontdekken. Loop ook een Migros City binnen, de variant voor in grote steden en veel passanten. Er zijn er verschillende in de stad. Daar is de foodservice vooral gericht op ‘on the go’.

Bij Coop aan de Greiffengasse, vlakbij Migros, zijn ze nog een beetje aan het zoeken. Hier lijkt het nog een beetje op de manier zoals in de Nederlandse supermarkt gebeurt. Interessanter is de foodafdeling van warenhuis Manor (bij de Greiffengasse om de hoek), die in het souterrain zit. Doordat de foodservice tegenover de roltrappen is geplaatst, kun je er niet omheen.

Loop wel verder, want ook hier kun je ideeën opdoen. Het warenhuis Globus aan de prachtige Marktplatz (vanuit de Greiffengasse de Rijnbrug over, dan ben je er bijna) heeft de chicste, exclusiefste en veruit de duurste foodafdeling en ook die begint met een supergezellige out-of-homeplek, terwijl een heel groot aandeel van het assortiment onder de noemer foodservice valt. Het is eigenlijk een snoepwinkel waar je leuke ideetjes kunt oppikken.

Moet je nog lunchen? Bezoek dan de Alte Markthalle aan de Steinentorberg (ook nog lopend te doen: 1 km van die Globus vandaan). Een inspirerende plek waar je naast een paar (alternatieve) winkels bij allerlei stalletjes gerechten kunt kopen, bereid door ‘Basler’ van allerlei buitenlandse komaf, en aan gezamenlijke tafels kunt eten.

En nu je toch in de buurt bent… Rij dan ook naar de Rewe in Weil am Rhein, die een diagonaal schappenplan heeft, en het ‘Hieber Frische Center’ in Lörrach, van multi-Edeka-ondernemer Hieber – die laatste is wat mij betreft een ‘super-superant’. Zou deze supermarkt in mijn buurt zijn, dan zou ik altijd hier mijn boodschappen doen en er ook heel regelmatig eten.*

Anneke Ammerlaan

* Naschrift redactie: Migros, Coop, de foodafdelingen van Manor en Globus en de Edeka in Lörrach van ondernemer Hieber zijn allemaal eens onderwerp geweest in de rubriek met foto’s van Erik Hemmes. Meer weten? ge.lommen@foodpersonality.nl