Superfusie: Sainsbury’s wil Asda overnemen

0
Het Britse Sainsbury’s wil concurrent Asda overnemen. Gisteren hebben de bedrijven bevestigd dat ze in gesprek zijn over een fusie. Door samen te gaan zou de combinatie in één klap marktleider worden in Groot-Brittannië. Op dit moment zijn Sainsbury’s en Asda respectievelijk de nummers twee en drie op de Britse markt. Hoewel ze elkaar in marktaandeel niet veel ontlopen komen ze volgens cijfers van Kantar Retail samen aan een marktaandeel van 31,4%, wat een stuk groter is dan de 27% van de huidige marktleider Tesco.
De fusie wordt geschat op een waarde van € 15,2 miljard waarbij Walmart, het moederbedrijf van Asda, 42% van de nieuwe combinatie in handen zou krijgen. Tegen de voorgenomen overname wordt veel verzet verwacht van de kant van (toe)leveranciers. Ook de Britse politiek roert zich al. Sowieso is het slagen van de transactie afhankelijk van de goedkeuring van mededeingingsautoriteiten.
Volgens een verklaring van Sainsbury’s zal de combinatie beter in staat zijn de concurrentie aan te gaan met discounters Aldi en Lidl, die steeds meer marktaandeel weten te veroveren op de Britse markt. Het bedrijf heeft becijferd dat de fusie synergievoordelen van ten minste 500 miljoen pond (€ 570 miljoen) kunnen opleveren.
Sainsbury’s en Asda hebben samen 2.800 winkels. Ze zijn voornemens om de afzonderlijke formules te laten bestaan. Volgens Sainsbury’s bestaan er geen plannen om winkels te sluiten of af te stoten, maar ceo Mike Coupe erkende in een interview met de BBC dat de mededingingsautoriteiten mogelijkerwijs zullen eisen dat er vestigingen worden verkocht.
Saillant detail is dat ceo Mike Coupe van Sainsbury’s ten tijde van de overname door Walmart in 2000 inkoopdirecteur was bij Asda.