Supermarkt-Monopoly-spel Jumbo, Jan Linders, Heerschap en Benders

0
Leestijd: 3 minuten

Deze week hebben Jumbo en Jan Linders besloten zij onderling supermarktvestigingen willen uitwisselen. Op de foto: cfo Ton van Veen (l.) van Jumbo en algemeen directeur Ferry Moolenschot van Jan Linders (fotobron: Jumbo). Het gaat om supermarktvestigingen in Limburg en Noord-Brabant. Jumbo neemt van Jan Linders over: Jan Linders in Weert (adres Molenakkerplein) en Jan Linders in Nederweert (adres Burgemeester Hobusstraat). En Jan Linders neemt van Jumbo over: Jumbo Vlijmen (adres Oliemaat), Jumbo Drunen (adres Grotestraat) en in Wanssum (adres Burgemeester de Weichshavenstraat). Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Drie Jumbo’s worden dus op termijn Jan Linders, twee Jan Linders-supermarkten worden op termijn Jumbo.

De Jan Linders in Weert wordt als het allemaal doorgaat begin volgend jaar omgebouwd tot Jumbo. Voor de Jan Linders in Nederweert voorziet Jumbo een nieuwbouw en die zou halverwege volgend jaar klaar zijn. De ombouw van de Jumbo’s in Vlijmen, Drunen en Wanssum tot Jan Linders zou volgens plan plaatsvinden in het tweede kwartaal van volgend jaar. ‘Als het allemaal doorgaat’? Dat is afhankelijk van het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de mededingingsbewaker.

De medewerkers van de drie Jumbo’s in Vlijmen, Drunen en Wanssum komen in dienst van Jan Linders. Omgekeerd neemt Jumbo de medewerkers van de Jan Linders in Weert over. Medewerkers van de Jan Linders in Nederweert komen niet bij Jumbo in dienst, maar worden herplaatst bij andere filialen van Jan Linders.

Dat klinkt vreemd, wellicht: waarom gaan de medewerkers van Weert wel mee in deze transactie en de medewerkers van Nederweert niet? Iets daarvan legt Jumbo in een ander persbericht uit: omdat het om nieuwbouw zou gaan. En in dat andere bericht wordt gemeld: Jumbo-franchiser Roel Heerschap neemt de exploitatie op zich van die nieuwe (ex-Jan Linders-)Jumbo’s in Weert en Nederweert. Franchiser Heerschap heeft op dit moment de exploitatie in handen van een Jumbo in het Limburgse Heel. En vanaf komende maandag krijgt er een bij, en dat is weer een andere dan die in Weert en Nederweert.

Het gaat daarbij om een Jumbo, eveneens in Weert, maar dan met het adres Collegeplein. Roel Heerschap is familie van Stan Heerschap, die jaren geleden Jumbo’s exploiteerde, maar ooit overstapte naar Albert Heijn. Hun vader was jarenlang voorzitter van de vereniging van Super de Boer-ondernemers. Maar dan nog, Heerschap krijgt van die ene winkel wél de mensen in dienst en van die andere niet? We gaan het vragen, maar daar waren we nu te laat mee; de persberichten van Jumbo zijn van woensdagavond 3 november. Maar dat is nog niet alles.

Daarnaast krijgt Jan Linders nog een andere Jumbo erbij, de Jumbo in winkelcentrum ‘De Wieënpassage’ in het Limburgse Blerick. Dat meldt Jumbo in een persbericht over een nieuwe stap in de samenwerking met Jumbo-franchiser Geert Benders. Benders, die jarenlang Plus-ondernemer was in het Limburgse Venlo en als ondernemer van Plus jaren geleden met ‘Beej Benders’ begon (een combinatie van supermarkt, versmarkt en horeca, met als het kan de nadruk op lokaal en regionaal), verliet twee jaar geleden Plus om naar Jumbo over te stappen. Hij heeft een Jumbo in Venlo en een Jumbo in Blerick (onderdeel van de gemeente Venlo, maar aan de andere oever van de Maas). Daarnaast kreeg Beej Benders toen meer elementen van La Place, denk aan de uitstraling van de versafdelingen van La Place, zoals je die ook in Jumbo Foodmarkt en in Jumbo City ziet.

De Blerickse Jumbo van Benders is gelegen aan de Vossenerlaan, maar er is nog een andere Jumbo, in dat al genoemde winkelcentrum ‘De Wieënpassage’. Die doet Jumbo weer van de hand. Aan? Aan Jan Linders. Maar: zelfs na de verbouwing. In het persbericht klinkt het alsof Jumbo eerst deze supermarkt verbouwt en dan aan Jan Linders overdoet, maar het zou ook het winkelcentrum zelf (het vastgoedbedrijf) kunnen zijn dat die modernisering bij de kop pakt. Het is moeilijk om je aan de indruk te onttrekken dat Benders met Jumbo heeft kunnen afspreken dat een Jumbo verderop van zijn eigen Jumbo geen Jumbo meer mag zijn, maar nogmaals, dat weten we niet, dat is best speculatie van onze kant; geven we meteen toe.

En daarnaast hebben Jumbo en Benders bekendgemaakt dat zij een ‘nieuw winkelconcept’ gaan ontwikkelen. En dat zou halverwege het jaar 2023 klaar zijn. In het persbericht wordt niet gemeld dat dat ‘nieuwe winkelconcept’ ook Beej Benders zou gaan heten. Jumbo spreekt van: “…een combinatie van een supermarkt met een gevarieerd aanbod van lekkere, gezonde en betaalbare producten en een gemakswinkel die klanten een brede keuze biedt uit versproducten en versbereide maaltijden voor thuis of consumptie ter plekke”. Op z’n Venloos houden we het dan voorlopig op: ‘Neet Beej Benders’.