Supermarkten voeren per direct deurbeleid in

0

Supermarktketens voeren per direct deurbeleid in. Winkels mogen vanaf nu maximaal één klant per tien vierkante meter tellen, zo hebben de supermarkten in CBL-verband afgesproken. In supermarkten van 1.000 m2 mogen voortaan dus maximaal honderd mensen tegelijk binnen zijn, exclusief medewerkers. Een aankondiging van CBL zou rond deze tijd volgen.

De invoering van een toegangsbeleid komt voort uit de extra maatregelen die de rijksoverheid gisteren bekend maakte. Het verscherpte beleid verplicht winkels ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, op straffe van een boete die volgens minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) voor bedrijven kan oplopen tot € 4.000,-.

Deurbeleid was een van de genoemde opties, maar geen verplichte oplossing. Vakbond CNV Vakmensen is echter groot voorstander van een streng deurbeleid om medewerkers te beschermen. Gisteren maakte de vakbond nog bekend dat winkelpersoneel, waaronder veel jonge vakkenvullers, zich onveilig voelt door klanten die te dicht in de buurt komen en medewerkers zelfs aanraken.  Voor de handhaving van het deurbeleid gaan supermarkten beveiligers inzetten.

Ook drogisterijketens als Kruidvat, Trekpleister, DA en Etos voeren vandaag toegangsbeleid in, zo heeft brancheorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) inmiddels bevestigd.