Supermarkten willen ‘aapvrije’ kokosproducten

0
Leestijd: < 1 minuut

Grote supermarktketens waaronder Albert Heijn in ons land gaan bepaalde kokosproducten uit Thailand weren. Het gaat om producten die kokos bevatten van kokosnoten die door apen zijn geplukt. Dierenrechtenorganisatie PETA roept supermarkten op om kokosproducten van kokosnoten die op deze wijze zijn geoogst te weren uit de schappen. Supermarktketens in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en dus ook Nederland geven hieraan gehoor.

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van PETA naar de leefomstandigheden van makaken, een kleine apensoort, op kokosplantages. Op beelden zijn apen aan kettingen te zien die pogingen doen los te komen van de ketting waaraan ze vastzitten of proberen te ontsnappen uit hun kooi. Volgens PETA worden de dieren slecht behandeld en vertonen ze tekenen van ‘extreme stress’.

Apenscholen

Volgens PETA bestaan er in Thailand, waar de oogstmethode met makaken op grote schaal wordt toegepast, zelfs speciale ‘apenscholen’, waar de dieren getraind worden om kokosnoten te plukken. Ook zijn medewerkers van de organisatie bij acht kokosplantages geweest waar ze naar eigen zeggen misstanden aantroffen. Volgens PETA is het moeilijk om in Thailand kokosplantages te vinden waar geen apen worden gebruikt.

Chaokoh, Aroy-D

De bezochte plantages produceren ook voor bekende merken als Chaokoh en Aroy-D. Dat laatste merk ligt in de schappen van Albert Heijn. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt tegenover de NOS dat na gesprekken met PETA is besloten om te stoppen met Aroy-D. De kokosproducten worden “binnen enkele weken” uit de schappen gehaald.

De dierenrechtenorganisatie zegt dat in totaal zo’n 15.000 supermarktfilialen de merken niet meer zullen verkopen. Een meerderheid van de ketens zegt volgens PETA dat ze helemaal geen kokosproducten uit Thailand meer willen verkopen waarbij apen betrokken zijn geweest.