Supermarkten zetten zich schrap voor boerenacties

0
Leestijd: 2 minuten

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad doet vandaag uitspraak in het kort geding van het CBL tegen de aangekondigde acties van de Farmers Defense Force (FDF). Hoewel de FDF inmiddels zegt dat het niet van plan is blokkades op te werpen, wil de branchekoepel van de supermarkten toch een verbod van de rechter – met een dwangsom van € 5 miljoen per overtreding.

Tijdens de behandeling van de zaak, gisteren, zei de advocaat van de boeren dat de voedselbevoorrading niet zal worden tegengehouden. Blokkades van van distributiecentra van supermarkten zouden niet aan de orde zijn. Wat er morgen dan wel gaat gebeuren blijft evenwel geheim. De verwachting is wel dat boeren van plaats naar plaats willen trekken. Ze hebben daar al melding van gedaan bij diverse gemeenten. De advocaat van de FDF zei daarover dat enige overlast van de boerenacties niet valt uit te sluiten.

De opmerking van FDF-voorman Mark van den Oever over het platleggen van de voedselbevoorrading, vorige week, is de aanleiding voor het kort geding. FDF heeft als tegeneis dat het CBL niet-ontvankelijk wordt verklaard in dit kort geding of dat de vorderingen worden afgewezen.

Verder is buiten het geding om sprake van een convenant dat boeren supermarktorganisaties willen laten tekenen over het betalen van eerlijke prijzen en het afzien van het inkopen van buitenlandse producten als daar Nederlandse alternatieven voor zijn. Het convenant lijkt een haastig opgesteld stuk dat voorbij gaat aan bestaande afspraken tussen de primaire sector en de supermarkten.

Het CBL neemt de dreiging van blokkades echter zeer serieus. Tijdens de rechtzaak werd er ook op gewezen dat er door boeren al is geoefend met korte acties in Noord-Holland. Het CBL vreest voor een miljoenenschade als dc’s van supermarkten worden geblokkeerd in de voor supermarkten drukste week van het jaar.

Diverse media melden intussen dat ook bouwvakkers voor morgen nieuwe acties hebben aangekondigd. Bouwvakkers zouden voornemens zijn langzaam-aan acties te houden op en rond snelwegen. Hoe omvangrijk de acties van bouwvakkers zullen zijn en of deze eventueel gezamenlijk met de boerenacties worden gehouden is niet duidelijk.