Superunie: Boudewijn van den Brand opvolger Dick Roozen

0
Leestijd: 2 minuten

Boudewijn van den Brand wordt de nieuwe directeur van Superunie en hij wordt daarmee de opvolger van Dick Roozen. Roozen gaat met pensioen en neemt op 30 april afscheid van Superunie. En op 1 mei neemt Van den Brand deze functie over.

Boudewijn van den Brand is voorheen directeur van Lidl geweest, in de landen België en Luxemburg. Na zo’n acht jaar voor Lidl in Nederland te hebben gewerkt, begon hij in 2011 bij Lidl België/Luxemburg en in 2014 werd hij daar algemeen directeur van. In die functie bleef hij aan tot afgelopen voorjaar.

Boudewijn van den Brand

Dick Roozen is lange tijd directeur van Superunie geweest. Hij trad in 2007 aan, hij kwam van Ahold en vervulde lange tijd ook functies voor de Europese inkoop- en marketingalliantie AMS. AMS bestond – naast AH – uit verschillende Europese retailers en die gebruikten bijvoorbeeld bijna allemaal Euroshopper als prijsvechter (de voorganger van AH Basic, maar tegenwoordig hanteert AH daar de zogeheten Prijsfavorieten voor). In zijn periode van algemeen directeur kreeg de inkoopvereniging een ruimere taak voor de leden, zo kocht Superunie bijvoorbeeld meer versartikelen in voor de leden en kregen die leden ook meer de mogelijkheid om eigen merken met de formulenaam als huismerk te gebruiken, in plaats van Perfekt of O’Lacy’s.

Die laatste twee collectieve huismerken werden jaren later omgezet in ‘G’woon’. Daarnaast kocht Superunie bijvoorbeeld in voor een deel van de leden, in plaats van steevast voor het gehele collectief. En onder Roozen kwamen er verschillende zogeheten ‘private brands’ bij, merken die binnen een categorie van het assortiment van Superunie-leden een afzender zijn, zoals Bonbébé voor babyvoeding en -artikelen of First Choice als colamerk. Die had Superunie al, maar onder Roozen werd dat uitgebreid met bijvoorbeeld Sense voor geelvetten, Sum & Sam voor producten uit de oosterse keuken en biologisch merk Bio+, dat voordien in handen was van een collectief van Nederlandse biologische producenten.

Dick Roozen heeft daarnaast ook andere rollen vervuld, zoals bestuurslid van GS1 Nederland. De rol van bestuurslid van de Europese inkoopalliantie EMD (waar Superunie dus lid van is) blijft Roozen iets langer vervullen; die functie draagt hij in de loop van dit jaar over.

Met het afscheid van Roozen komt een einde aan een periode waarin jarenlang Roozen algemeen directeur was, Gerard van Dulmen inkoopdirecteur en Guus Slik financieel directeur. Slik is drie jaar geleden opgevolgd door Bas van Maren, de functie van Van Dulmen is opgesplitst in een ‘chief procurement officer’ voor vers en een voor dkw en nu zal ook Roozen afscheid nemen.

In een persbericht bedankt het Superunie-bestuur Roozen voor zijn inzet, toewijding en leiderschap en verwelkomt het Van den Brand. Verder wordt in het bericht gewezen op de nadruk op verduurzaming van Lidl in België, in de periode dat Van den Brand daar leiding gaf.