Swinkels Family Brewers neemt Bier & Co over

0
Leestijd: 2 minuten

Een strategische overname, zo noemde cco Peer Swinkels de 100% acquisitie van bierhandelshuis Bier & Co. De bekendmaking in Amsterdam, vanochtend, geeft een nieuwe dimensie aan het portfoliospel dat Swinkels Family Brewers tegenwoordig speelt. Met Bier & Co voegt Swinkels Family Brewers namelijk in één klap een uitgebreid aanbod lokale, Europese (o.a. Weihenstephaner) en Amerikaanse (o.a. Anchor Brewing) aan speciaal- en craftbieren toe aan het eigen portfolio. Swinkels Family Brewers wil namelijk een portfoliospeler zijn met lokale worteling en een relevant assortiment.

Bier & Co zal als zelfstandige unit binnen Swinkels Family Brewers opereren, maar het bestaande speciaalbierteam van de brouwer zal met het salesteam van Bier & Co worden samengevoegd. Daarmee wordt een start gemaakt in horeca, terwijl de retailmarkt later zal volgen. Peer Swinkels: “Bier & Co is een eigenzinnig bedrijf en een pionier in de bierwereld. Dat past heel goed bij ons.”

De overname heeft niet alleen gevolgen voor de Nederlandse markt, maar helpt Swinkels Family Brewers ook in zijn internationale groeistrategie. 80% van de omzet van inmiddels € 659 miljoen wordt namelijk in het buitenland gerealiseerd. Als exclusief distributeur van een reeks van buitenlandse biermerken – maar bijvoorbeeld ook het succesvolle Fritz Kola (ambachtelijke cola) – kan Swinkels Family Brewers zich ook in het buitenland nadrukkelijker manifesteren als volwaardig portfoliospeler.

Gaius Voûte, algemeen directeur van Bier & Co: “Bier & Co is uitgegroeid tot een ware ambassadeur van lokaal- en speciaalbier. Om verder te groeien, zochten we een strategisch partner. Swinkels Family Brewers voelde meteen aan als een perfecte match. Ik heb het volste vertrouwen dat we ons gezamenlijke portfolio, met een diversiteit aan merken en smaken, aan een nog breder publiek kunnen aanbieden.”

Swinkels Family Brewers werkt op lokale basis al samen met Brouwerij Maallust (Veenhuizen), Vandeoirsprong (Oirschot), Brouwerij Maximus (Utrecht) en Brouwerij Oersoep (Nijmegen). In Brouwerij De Molen – volgens Peer Swinkels wereldwijd een top-10 crafbierbrouwer, heeft het al eerder een belang genomen. En zo sloot het vorig jaar een wederzijdse distributieovereenkomst met de Catalaanse brouwer Moritz. Groeien in speciaalbieren deed Swinkels Family Brewers vooral door de overname van de Palm Brouwerij in 2016.