Tekort aan supermarktmedewerkers, ‘tekort aan loon’

0
Leestijd: 2 minuten

Oorlog, prijsstijgingen, een ‘zonnebloemoliecrisis’ die aan het toiletpapiergehamster van maart 2020 doet denken, tekort aan chips (in de auto- en andere industrieën), tekort aan graan… maar de branche heeft nog een ander tekort; nog steeds schreeuwt de sector om supermarktmedewerkers.

Even omwille van het beeld, een anonieme uitleg van een verantwoordelijke voor de servicecounter van een Albert Heijn (naam en adres bij redactie bekend): “Maanden geleden hadden we nog elke week minimaal tien kandidaten voor functies in onze Albert Heijn. Dat is er nu per week één. En: we zijn ook een kandidaat kwijt geraakt aan een andere Albert Heijn. Het voelde aan alsof die door die andere AH werd weggekaapt. Dat had ik nog niet meegemaakt.”

Aan al die mensen (burgers, consumenten, klanten) die vinden dat zij niet bij een zelfscankassa moeten afrekenen, maar omwille van de werkgelegenheid juist bij een kassa met een jongedame op een stoel: nee, er is geen patroon dat supermarkten zelfscan invoeren omdat ze stiekem van al die personeelskosten afwillen, eerder het tegendeel – ‘waar halen we nieuwe mensen vandaan?’ (foto: een medewerker van een Albert Heijn bij de zelfscanafdeling; bron: Albert Heijn).

En in zo’n marktsituatie doet vakbond FNV er een schepje bovenop. De vakbond heeft een onderzoek in de publiciteit gegooid waaruit zou blijken dat een derde van alle winkelpersoneel niet rond kan komen van het loon, in een tijd waarin allerlei kosten zozeer gestegen zijn. Let wel, het gaat hierbij niet alleen om supermarktmedewerkers, maar om medewerkers van alle soorten detailhandel. Voorzitter Tuur Elzinga van FNV wees er bij de presentatie van het onderzoek op dat inflatie, corona en de oorlog in Oekraïne allemaal argumenten zijn van werkgevers om de lonen niet te verhogen, maar hij wees erop dat de winsten van bedrijven doorgaans nog steeds goed waren.

Tekorten en prijsstijgingen (energie, grondstoffen, verpakking etc.), een oorlog in Oekraïne met nog meer gevolgen voor de wereldwijde ketens, een inflatie zoals die zich decennialang niet meer voordeed. En dan zal ook nog eens een vakbond erop hameren dat je je supermarktmedewerkers flink meer moet betalen, zoiets: het klinkt voor werkgevers als een opstap naar de ‘stagflatie’ uit de jaren zeventig van de vorige eeuw; detailhandel ‘in the eye of the storm’.

Daarmee zeggen we niet dat de FNV alleen maar propaganda bedrijft. Want welke medewerker houdt het allemaal overeind bij de kosten voor benzine en eten, terwijl hij of zij ook nog graag een huis zou willen kopen?