Ton van Veen tijdelijk Jumbo-ceo: ‘logisch’ versus ‘ongebruikelijk’

0
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen dinsdag maakte Jumbo bekend dat Ton van Veen (foto; fotobron: Jumbo) als gedelegeerd commissaris tijdelijk leiding gaat geven aan het directieteam, nu Frits van Eerd tijdelijk is teruggetreden als algemeen directeur van Jumbo. Daarnaast zal Colette Cloosterman-van Eerd de commissarisrol van Ton van Veen gaan vervullen. Cloosterman-van Eerd was al lid van de raad van commissarissen, maar zij wordt nu vice-voorzitter van de rvc.

Opmerkelijk is de boodschap van enerzijds Het Financieele Dagblad, anderzijds NRC. Het Financieele Dagblad noemt de benoemingen ‘voor de hand liggend’, NRC noemt ze daarentegen ‘ongebruikelijk’.

‘Voor de hand liggend’: ja, de naam van Van Veen werd in allerlei media keer op keer genoemd en de keuze voor hem is alleszins begrijpelijk. Van Veen is er sinds 2004 bij, was de grote factor in de uitvoering van de vele overnames van Jumbo, kent het bedrijf van binnen en van buiten en hij geldt nog steeds als vertrouweling van de familie Van Eerd. Illustratief voor dat laatste is zijn positie bij Mississippi Ventures, het investeringsbedrijf van de familie Van Eerd, met een 50%-belang in Hema en met een belang in Gorillas.

‘Ongebruikelijk’, schrijft NRC. Wat is er ongebruikelijk aan dan? “Bij grote Nederlandse bedrijven is het de laatste jaren enkele keren voorgekomen dat iemand uit het toezichthoudende orgaan ook bestuurstaken kreeg. Een gedelegeerd commissaris heeft een bijzondere positie tussen bestuur en raad van commissarissen. Hij of zij mag tijdelijk het gat opvullen dat is ontstaan nadat een bestuurder voor enige tijd niet actief is, of totdat er een vaste opvolger is gevonden.”

Het blijkt dus weinig voor te komen. En dat heeft alles te maken met een situatie die het bedrijf heeft verrast, zeg maar ‘overvallen’, en die een ingrijpen vereist.

Bij kleinere bedrijven komt het echter zeker vaak genoeg voor. En in de Nederlandse supermarktsector zelf is het geen unicum. Toen Ahold in financiële zin op omvallen stond na het boekhoudschandaal in 2003, werd commissaris Dudley Eustace aangesteld als gedelegeerd commissaris. Hij werd zodoende de opvolger van Cees van der Hoeven en vervulde die rol totdat Anders Moberg werd aangesteld. Eind 2003 kon hij die functie weer opgeven.

Van Eustace en van diens tijdelijke collega in die tijd Peter Wakkie is naderhand gezegd dat zij destijds het voortbestaan van Ahold veilig hebben gesteld. Met enige fantasie: als dat anders was gelopen, dan hadden Albert Heijn, Dekamarkt en Vomar niet een jaar geleden Deen-winkels omgebouwd, maar dan zouden in 2004 Deen, Dekamarkt en Vomar Albert Heijn-winkels hebben omgebouwd.

Zo nijpend als destijds bij Ahold is de situatie bij Jumbo natuurlijk niet. Bij Ahold ging het destijds om financiële fraude: het vooruitboeken van omzetbonussen in de VS en een onjuiste voorstelling van zaken van de Ahold-omzet in Zweden, bij ICA. Bij Jumbo is ‘alleen’ sprake van een verdenking van de ceo, dat betreft het individu, niet de financiële situatie van een heel bedrijf.

Niettemin, de zin uit het persbericht van Jumbo ‘De recente ontwikkelingen rondom Frits laten ons niet onberoerd. Vanzelfsprekend krijgt hij alle steun en respect bij het moeilijke besluit zich tijdelijk terug te trekken uit de Jumbo-directie’ is afkomstig van ‘vader’ Karel van Eerd, voorzitter van de rvc en alom bekend als ‘geestesvader’ van de Jumbo-formule. Een persoonlijk drama, dat voor familieleden en anderen bij Jumbo aangrijpend moet zijn.

Overigens, in dat persbericht van Jumbo wordt ook gemeld: ‘Het belang van de klant staat hierbij onverkort voorop, zeker nu het huishoudboekje in Nederland zo onder druk staat.’ Dat woord ‘huishoudboekje’… zeker weten, nee, maar we gokken erop dat dat woord ook van Karel van Eerd afkomstig is. Mooi woord, doet denken aan vervlogen tijden. Een klein schriftje, waarin met potlood genoteerd wordt wat er in een week is uitgegeven door en voor het gezin. Zoals Karel van Eerd zelf elke week van elke Jumbo-winkel de weekomzet noteerde – of nog steeds noteert.