Unilever verkoopt Israelische tak Ben & Jerry’s

0
Leestijd: 2 minuten

De rel over het besluit van Ben Cohen en Jerry Greenfield – de oprichters en naamgevers van Ben & Jerry’s – om geen ijs van het merk te verkopen op de Westelijke Jordaanoever krijgt een ingrijpend staartje. Unilever heeft het zakelijke belang in de Israëlische tak van Ben & Jerry’s namelijk verkocht, zo maakt Unilever vandaag bekend.

De reactie op het besluit om geen ijs meer te verkopen in betwist gebied leidde vorig jaar zomer tot felle reacties in Israel en een boycot van Ben & Jerry’s-ijs. En hoewel het merk jaren geleden aan Unilever werd verkocht hebben de oprichters – Cohen en Greenfield, beide van joodse afkomst – nog altijd zeggenschap in de koers van het merk doordat zij zitting hebben in een onafhankelijke bestuursraad.

Fred van Beek, toen nog Unilevers hoogste commerciële baas in Nederland, zei er vorig tegenover FoodPersonality dit over: “Ben & Jerry’s is een merk met een sociale missie. Dat besluit van de grondleggers van het merk past daarbij. Zij hebben de vrijheid om de koers van het merk ook in dat opzicht te bepalen. Het laat tevens zien dat Ben & Jerry’s een unieke positie binnen Unilever heeft. Op de afzet heeft dat incident overigens nauwelijks invloed gehad, in Nederland al helemaal niet. Maar op al die ophef zit niemand te wachten.”

De Israelische tak van het merk is nu verkocht aan Avi Zinger, eigenaar van American Quality Products, de huidige licentiehouder van Ben & Jerry’s in Israël. Het ijs zal in Israël en de Westelijke Jordaanoever voortaan worden verkocht onder de Hebreeuwse en Arabische naam, maar het merk behoudt dezelfde ‘look en feel’ en het blijft ook hetzelfde ijs.

Unilever stelt dat de onafhankelijke raad van Ben & Jerry’s besluiten mag nemen over de sociale missie van het bedrijf, maar dat Unilever de primaire verantwoordelijkheid heeft voor financiele en operationele besluiten en dus deze transactie kan doen.

Unilever sprak in een toelichting van een ‘complexe en gevoelige kwestie’ en zegt te geloven dat dit de beste uitkomst is voor Ben & Jerry’s in Israel.