Unilever wordt Brits, tenzij…

0
Leestijd: < 1 minuut

De laatste horde van Unilever op weg naar ‘becoming British’ is afgelopen week genomen. Unilever gaat een Brits bedrijf worden, tenzij het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Wouter Snels van GroenLinks draagvlak krijgt en Unilever € 11 miljard moet betalen bij wijze van ‘vertrekboete uit Nederland’.

Het hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft begin deze week de samenvoeging van de aandelen van de Britse en de Nederlandse tak goedgekeurd. Hiermee is de laatste officiële stap gezet richting een verhuizing van Unilever naar het VK. Alleen een wetsvoorstel van GroenLinks zou nog roet in het eten kunnen gooien. Op 29 november wordt de verandering van aandelen definitief, als het wetsvoorstel van GroenLinks daar geen invloed meer op heeft.

Unilever kan de gang van zaken nog veranderen als blijkt dat ‘Brits worden’ ongunstig is vanwege veranderingen in de Nederlandse belastingwetgeving. Dat is een wetsvoorstel dat inhoudt dat Unilever bij vertrek nog over alle uitgestelde winst belasting moet betalen. Dat voorstel moeten de Eerste en Tweede Kamer nog behandelen. De Raad van State gaf eerder al een negatief advies voor het voorstel. Als de wens van Unilever doorgaat, verdwijnt Unilever op 27 november in de Nederlandse AEX, al is het bedrijf voornemens om op een later moment als Britse entiteit een nieuwe Nederlandse beursnotering aan te vragen.

Maar alle aandeelhouders moeten eerst uiterlijk 6 december op de nieuwe – Britse – aandelen zijn overgestapt.