Vakcentrum: Niet iedere supermarkt draait topomzet

0
Leestijd: 2 minuten

Het beeld als zou elke supermarkt dezer dagen tenminste een kerstomzet noteren is niet correct, aldus het Vakcentrum. Natuurlijk heeft een zeer groot aantal supermarkten – met name in de buurt- en wijkwinkelcentra – wel ongekende omzetten gedraaid. In verschillende gevallen is een omzetplus van meer dan 30% gerealiseerd. Dit geschetste rooskleurige beeld mag er volgens het Vakcentrum echter niet toe leiden dat supermarkten worden uitgesloten van diverse regelingen ter ondersteuning van ondernemers in de crisis.

Het Vakcentrum, belangenbehartiger van zelfstandig ondernemers in de detailhandel, heeft er succesvol op gewezen dat geen enkele sector in z’n geheel kan worden uitgesloten. Er zijn namelijk ook andere ervaringen. Zo zien supermarkten aan de grens de omzet sterk teruglopen vanaf de afgelopen week. Op sommige plekken met meer dan 10%. Dit is het gevolg van de beperkingen van het grensverkeer dat (nagenoeg) niet meer mogelijk is.

Zwaar getroffen zijn ook de supermarkten op de zogeheten high traffic-plekken zoals stations en stadskernen. Een afname van meer dan 10% is de regel met uitschieters tot wel 25%. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min. Supermarkten op de universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten. Het rooskleurig beeld zoals wordt geschetst, valt dan ook niet branchebreed te maken. De effecten op de langere termijn lijken minder rooskleurig.

Het Vakcentrum ziet nu ook een andere situatie ontstaan. De consument weet in veel gevallen de zelfbedieningsgroothandel te vinden. Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van. “Ook van onze achterban met non-foodspeciaalzaken, met name kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen, ontvangen we zorgelijke geluiden”, aldus het Vakcentrum in een persverklaring.

Het Vakcentrum onderschrijft dat op dit moment een brede voedselvoorziening noodzakelijk is, voedselverspilling voorkomen moet worden alsook de bijdrage van de zelfbedieningsgroothandels hierin. “We moeten wel oppassen voor een blijvende vergroting van een reeds bestaand ongelijk speelveld. Op een ‘natuurlijk’ moment zal weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van de ZB-groothandels voor consumenten. Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat.”