Van Veen (Jumbo) en Jegen (Hema) oneens over koers Hema

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren in NRC Handelsblad kwam zowel Ton van Veen, cfo van Jumbo, als Tjeerd Jegen, ceo van Hema, aan het woord. Van Veen zegt: “Hema moet zich weer richten op de kernlanden: de Benelux en Frankrijk.” Jegen weet dat nog niet zo.

Een cfo die tot voorzichtigheid maant, versus een ceo met grotere ambities. Niks nieuws onder de horizon, zou je zeggen. Maar het wordt al anders als de ceo de leidinggevende is van het dochterbedrijf en de cfo van de holding. Zo ver is het in dit geval nog niet: Ton van Veen spreekt namens Mississippi Ventures (het investeringsvehikel van de familie Van Eerd), Tjeerd Jegen namens Hema. En Mississippi Ventures is nog geen moederbedrijf van Hema, maar het is wel hard op weg dat te worden.

We schreven er deze week al meer over: investeringsmaatschappij Parcom en het investeringsvehikel van de familie Van Eerd, de vier Jumbo-aandeelhouders Karel, Frits, Colette en Monique, krijgen acht weken de tijd om te doen wat ze moeten doen om Hema in handen te krijgen van de Ad Hoc Group (een tijdelijk bedrijf waarin de huidige eigenaren van Hema, alle obligatiehouders, verenigd zijn).

Eerder al kwam naar buiten dat als de familie Van Eerd en Parcom de nieuwe Hema-eigenaar worden, ze zich gaan beraden op die projecten van ‘ver weg’. Zoals daar zijn: drie Hema-winkels in Dubai. De webshop van Hema als onderdeel van de site van Walmart. En shop-in-shops in Walmart-winkels in Canada. De regel is: wereldwijd retailen is alleen rendabel als je wereldwijd veel winkels hebt, of anders, als het om een product of merk gaat waar veel marge mee te behalen is en dat langdurig op voorraad in een winkel kan. Denk aan de prijzige Louis Vuitton-tassen overal ter wereld in eigen winkels van LVMH, van Sjanghai tot Singapore. Dat heeft de Hema niet.

En zo zegt dus ook Van Veen, die behalve cfo bij Jumbo ook bestuurder is bij Mississippi Ventures: “Hema moet zich weer richten op kernlanden: de Benelux en Frankrijk. Misschien nog een paar meer. Wij zijn er iets minder van overtuigd dat de groei van ver weg moet komen.”

Hema-ceo Jegen sluit zich daar niet zomaar bij aan. “Een koersverandering is niet aan de orde. Pas als we een nieuwe eigenaar hebben, gaan we gezamenlijk de strategie herijken. Het versterken van de kernmarkten was altijd al onderdeel van onze plannen, maar ik geloof ook nog steeds dat Hema meer is dan een Nederlandse winkelketen. Maar goed, je kunt natuurlijk best eerst de ambities op Europa vestigen en dan pas uitbreiden.”

Is dit nu al een clinch? Niet per se. Van Veen zegt ‘eventueel een paar landen meer’. Jegen zegt ‘wellicht eerst Europa, en dan weer verder’. Bij beiden zit een ondertoon van concessies. Van de andere kant: Jegen lijkt zich wel te storen aan opmerkingen die nu al worden gemaakt over de koers die hij de laatste jaren heeft aangehouden. En hij lijkt er niet op uit te zijn dat Hema beperkt wordt tot de Benelux en Frankrijk. En misschien is ‘eventueel een paar landen meer’ hem nog altijd te weinig. Over acht weken weten we meer.