Vegan Fresco, eerste vegan-supermarkt in Nederland

0
Leestijd: 2 minuten

Er worden niet zo vaak nieuwe supermarkten geopend sinds de uitbraak van de coronapandemie. Ofschoon de sector vooral door de horecasluiting als nooit tevoren omzet behaalt en dus ‘bloeit’ (8,9% omzetgroei in 2020, volgens Nielsen, op basis van 52 weken 2020 versus 52 weken 2019, en 11% omzetgroei als week 53 erbij wordt geteld), zijn er niet veel supermarkten bijgekomen sinds vorig jaar maart. En al helemaal geen nieuwe formules. De enige echte nieuweling van Vkusvill in Amsterdam, van een Russische retailer in opkomst in vooral het thuisland. Maar deze week gaat in datzelfde Amsterdam ‘Vegan Fresco’ open. Een supermarkt met alleen veganistische artikelen. Een ‘volledig plantaardige supermarkt’ dus.

Vegan Fresco is gevestigd aan de Jan Evertsen, nummer 23. Amsterdam-West. Dat is niet bepaald de wijk voor de ‘gutmenschen’ en de ‘wittewijnsippende elite’, terwijl je wel zou verwachten dat zo’n supermarkt zich richt op consumenten die bij hun consumptiekeuzes de wereld willen verbeteren of redden, maar vaak zijn dat ook mensen die zich een bepaalde luxe kunnen veroorloven – oké, vlees kan ook duur zijn, maar Wakker Dier vindt eigenlijk nooit dat vlees in een AH, Jumbo, Lidl, Plus etc. duur genoeg is. Over de wereld verbeteren en welwarend zijn herinneren we ons nog een passage van een programma van een Duitse cabaretier, wiens naam we helaas kwijt zijn. “Ik wil een belangrijke bijdrage leveren aan een betere wereld. En niet alleen maar als mij dat uitkomt. Nee, ik rij principieel elke avond met mijn Audi Q7 naar de biologische winkel om de hoek en sla daar dan flink in.”

Vegan Fresco - wijn

Vegan Fresco zit dus niet in Oud-Zuid, Nieuw-Zuid of Buitenveldert. Waar komt die naam Fresco vandaan? Van de oprichter, James Fresco. Hij heeft in de tijd hiervóór zo’n tweehonderd deelnemers aan een crowdfunding-actie bij elkaar verzameld.
Vegan fresco is naar Fresco’s zeggen de eerste vegan supermarkt in Nederland. “Het is niet mijn doel om iedereen vegan te maken, maar met het oog op de toekomst van onze planeet vind ik het wel belangrijk dat we het makkelijker maken om voor alternatieven te kunnen kiezen en daaraan draagt onze supermarkt bij”, aldus James Fresco.

Vegan Fresco

Verder is de winkel zo duurzaam mogelijk binnen de mogelijkheden die Fresco heeft, warmte-isolatie, elektrische verwarming, ledlampen, energiebesparende koelingen… Fresco: “Met betrekking tot het assortiment streven wij naar een aanbod van producten en producenten die rekening houden met milieu efficiënte productie, verpakkingen en logistiek. We maken gebruik van groene stroom, gebruiken geen plastic tasjes, we reinigen met verantwoorde schoonmaakmiddelen, onze afvalstromen zijn volledig gescheiden en we zullen werken met elektrische bezorgdiensten.”

De crowndfuncding-actie leidt er ook toe dat Fresco op termijn met e-commerce wil beginnen. Fresco: “Op dit moment concentreren wij ons op onze supermarkt in Amsterdam. Daarna zullen wij zo snel mogelijk beginnen aan de webshop, zodat ook mensen buiten Amsterdam Vegan Fresco kunnen ervaren.”