‘Verhuizing’ Unilever krijgt politieke staart: ‘verhuisboete’
‘Verhuizing’ Unilever krijgt politieke staart: ‘verhuisboete’ Shelflife

‘Verhuizing’ Unilever krijgt politieke staart: ‘verhuisboete’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Unilever wordt Brits. En dat is tot nu toe overal in Nederland niet echt lekker gevallen. Twee weken terug meldden we dat Jeroen Smit vond dat Unilever zou moeten afrekenen hiervoor. In de Tweede Kamer is dat aangeslagen. Jesse Klaver van GroenLinks en Pieter Omtzigt van het CDA zien iets in een ‘verhuisboete’.

Unilever wordt Brits? Dat is maar hoe je het bekijkt. Het pand aan het Hofplein blijft voorlopig een Unilever-pand en Knorr en Calvé en al die andere merken blijven gewoon hier, heeft ceo Alan Jope gezegd. Maar ja, eerst zou Unilever ook het ‘corporate’ kantoor hier in Rotterdam laten staan, aan het Weena. Maar de invloed van de financiers en beleggers uit ‘The City’ en van ‘Canary Wharf’ blijkt zwaarder te wegen. Rutte en Wiebes waren er allang klaar mee.

Jeroen Smit, bekend van, één, dagvoorzitter van het Nationaal Food Congres, maar, twee, vooral bekend van zijn boek ‘Het drama Ahold’ en zijn boek over Unilever en Paul Polman, schreef twee weken terug in NRC Handelsblad dat die aandeelhouders aan de andere kant van de Noordzee dan maar ’s zouden moeten afrekenen voor alles wat hier opgebouwd is en wat wegvalt door hun besluit. Hij kwam – hadden anderen voor hem berekend – op een stevig bedrag van € 10 miljard.

Dat bedrag blijkt Jesse Klaver ook te hebben gelezen. Klaver, leider van GroenLinks en destijds al fel agerend toen bleek dat premier Rutte omwille van Shell en Unilever de dividenbelasting wilde afschaffen, heeft nou wel gehad met dat Unilever – of ziet er een probaat profileermiddel in. Hij wil ‘een verhuisboete’. Het woord is niet van hem, hoor. Pieter Omtzigt, die net gisteren níet de nieuwe leider van het CDA is geworden, maar wel een reputatie heeft opgebouwd van ‘beschermer van de kleine man/vrouw’, heeft gezegd ‘er wel iets in te zien’. SP-dame Renske Leijten vindt het een goed idee. Hoe rechtser we komen in het politieke landschap, hoe minder draagvlak. VVD’er Helma Lodder vindt het ‘niet stroken met een aantrekkelijk vestigingsklimaat’. Werkgeversorganisatie VNO-OCW vindt het heel onverstandig. GroenLinks zegt een ‘hek te bedenken om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, maar VNO-OCW zegt ‘met zo’n hek komt er ook niks meer dit land in’.

De verhuisboete heeft momenteel de vorm van een ‘indiening van spoedwet’. Dit najaar besluit de Tweede Kamer. Het zou alleen gelden voor een verhuizing naar landen waar geen dividendbelasting wordt geheven. Mooi bedacht, want dat is Engeland natuurlijk. Wij zien in gedachten Alan Jope nog wel eens voor een commissie zitten. Maar is die gedachte gerechtvaardigd? Zouden in dat beeld niet de bazen van Jope daar moeten zitten, die ‘stakeholdersdenkers’ uit die City en op die kanariewerf met maar één stake?

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.