Vernieuwde Coca-Cola-fabriek Dongen geopend

0
Leestijd: 2 minuten

Na jaren van investeren – € 90 miljoen euro in drie jaar tijd – en verbouwen is de Coca-Cola-fabriek in Dongen gisteren heropend (al is de fabriek nooit dicht geweest). Gisteren kreeg minister-president Mark Rutte een rondleiding door de hypermoderne fabriek en nam hij bij wijze van openingshandeling een speciale, echt Nederlandse Coca-Cola-fles in ontvangst. Daarna vertrok Rutte weer naar Den Haag voor het Brexit-debat van gisterenavond.
Coca-Cola produceert in Dongen zo’n 85% van alle frisdranken dat het in Nederland verkoopt. Al sinds de jaren ‘50 is Coca-Cola actief in Dongen. De multinational is sterk geworteld in Nederland; er werken zo’n 800 mensen en er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk lokale ingrediënten zoals water uit de lokale bron De Wildert en duurzaam geteelde Nederlandse suikerbieten. Coca-Cola koopt jaarlijks voor zo’n € 140 miljoen lokaal (in Nederland) in.

De totale toegevoegde waarde van Coca-Cola aan de Nederlandse economie raamt het bedrijf op zo’n € 1,2 miljard en er worden indirect zo’n 12.000 banen ondersteund. Jaarlijks draagt Coca-Cola een kleine € 450 miljoen aan belastingen af. “Waarvoor namens het kabinet heel hartelijk dank”, grapte Rutte gisteren. In Dongen investeerde Coca-Cola de afgelopen drie jaar € 90 miljoen euro om de productiefaciliteit zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken.
“Ik ben ontzettend trots”, vertelde Jaap Wassink, vice-president en country director Coca-Cola European Partners Nederland. “Er is enorm hard gewerkt om Coca-Cola in Nederland klaar te maken voor de toekomst. Een toekomst waarin we met alle medewerkers de lekkerste frisdrank ter wereld blijven maken, op een innovatieve, efficiënte, verantwoorde en vooral duurzame manier. Waarin we blijven vernieuwen en investeren om de consument optimaal te bedienen. Een toekomst waarin we de helft minder CO2 uitstoten, waarin we energie besparen en zo min mogelijk grondstoffen gebruiken. Waarin we alles wat we gebruiken ook recyclen en waarin we over enkele jaren nog maar 1,2 liter water nodig hebben om 1 liter frisdrank te maken. Die toekomst is vandaag begonnen, hier in onze vernieuwde fabriek in Dongen.”