Vers en zoet zorgen voor groei

0
Leestijd: 2 minuten
Verse levensmiddelen en zoetwaren en snacks waren vorig jaar volgens Nielsen samen goed voor 61% van de groei van de West-Europese levensmiddelenmarkt. Nielsen publiceert vandaag cijfers voor de detailhandel waaruit dat blijkt. In 2016 gaven consumenten in supermarkten in negen grote West-Europese markten € 4,3 miljard meer uit aan fast moving consumer goods (FMCG’s) dan in 2015 – een groei van 0,9%. Verse levensmiddelen waren daarbij goed voor € 1,6 miljard (38%) van de totale groei, gevolgd door zoetwaren en snacks (€ 1,0 miljard, 23%). Ook alcoholische dranken (€ 849 miljoen, 20%) droegen flink bij aan de groei. In Nederland waren brood, mineraalwater en bier de subcategorieën die het meest bijdroegen aan de groei van de supermarktsector.

Versproducten, snacks en zoetwaren en alcoholische dranken waren volgens de cijfers van Nielsen samen goed voor 80% van de gestegen supermarktuitgaven in 2016. “De groei in verse levensmiddelen en zoetwaren wordt hoofdzakelijke gedreven door het feit dat consumenten meer producten kopen, terwijl de groei van alcohol voornamelijk het resultaat is van hogere prijzen”, vertelt Olivier Deschamps, senior vice president Retailer Services Europe. “Het is interessant dat deze significante groei afkomstig is van verse levensmiddelen: de detailhandel richt zich duidelijk op ‘vers’ om klanten te trekken en voor het positieve effect op het imago. In termen van subcategorieën zagen we dat verse maaltijden, bier, vers fruit & groenten en mineraalwater de grootste bijdragen leverden aan de totale groei van de supermarktsector.”
70% van de groei in de West-Europese levensmiddelenmarkt was afkomstig van fabrikanten die niet in de top-10 van grootste spelers voorkomen, terwijl huismerken de overige 30% voor hun rekening namen. Voor de top-10 daalden de consumentenuitgaven met € 430 miljoen. Fabrikanten buiten de top-10 hebben nu een marktaandeel van 46,6%, gevolgd door huismerken (36%) en de top-10 (17,4%).
De helft van de groei (€ 2,2 miljard) van de totale levensmiddelenmarkt was afkomstig van promotieproducten die supermarkten volgens Nielsen in 2016 met steeds meer succes gebruikten om consumenten te verleiden meer producten in hun winkelwagen te plaatsen, wat een belangrijke factor was voor de groei van de sector.
{jcomments off}