Vion oogt als ‘het complot van rijk tegen arm’

0
Leestijd: 2 minuten

‘Het coronavirus is door rijke mensen bedacht om arme mensen eronder te krijgen.’ Dat is een citaat uit de rubriek ‘Gefundenes Fressen’ van FoodPersonality, in dit geval de editie april. Hoe onzinnig ook, de incidenten bij Vion maken dat wel heel aanschouwelijk.

Het coronavirus is door rijke mensen bedacht om arme mensen eronder te krijgen, het was een uitspraak van een jonge vrouw uit Blerick, die in haar dagelijkse leven bij Aldi werkt, als caissière. Het is weer zo’n typerende gedachtengang, een wereldaanschouwing waarin complottheorieën het fundament zijn. Aan die jonge vrouw werd destijds in NRC Handelsblad ook nog gevraagd waar ze dat vandaan. Het antwoord: dat had haar vriend op Facebook gelezen. En dat was voor haar ‘fundament genoeg’.

Helaas leven we in een wereld van fakenieuws, van politiek leiders die een draai aan de werkelijkheid geven, van ‘spindokters’ die vreemde beweringen op internet laten rondwaren. Coronavirus en 5G-zendmasten. Of neem Dominic Cummings, adviseur van de Britse premier Johnson die nu zo onder vuur ligt. Zijn grootste zet tijdens de brexit-campagne was het nieuws (op sociale media) dat Turkije volwaardig EU-lid zou worden en dat er geen rem zou zijn op migratie van Turkije naar het Verenigd Koninkrijk.

Maar deze week is het beeld van arme mensen die slachtoffer zijn van de coronacrisis, wel heel erg sterk verbeeld op tv-beelden; beelden van de poorten van slachthuizen van Vion, waar medewerkers nog steeds in overvolle busjes van hun verblijven naar de slachterijen werden gereden. 20% van hen is besmet, klinkt het in de media. Maar toch moeten ze die busjes in. Van Vion? Of van Horizon, dat uitzendbureau voor arbeidsmigranten. Het blijken vooral Roemenen te zijn. De busjes zijn gisteren door de politie staande gehouden.

Zie je wel, zal de Aldi-caissière uit Blerick hebben gedacht.

Gisterenavond maakte Vion bekend dat er inmiddels vervoerscapaciteit is gevonden om deze werknemers met voldoende onderlinge afstand te vervoeren.