Vleesprijs omhoog bij Op1

0
Leestijd: 2 minuten

In het verlengde van die landbouwdiscussie en het ontbreken van een duurzaamheidsdiscussie binnen de levensmiddelensector: de TAPP Coalitie zat met Jan Terlouw en Carola Schouten gewoon mee te praten in praatprogramma Op1.

De TAPP Coalitie? Als je het uitspreekt, klinkt het als een grapje van corpsleden uit Leiden die een bierfiets in Amsterdam hebben geregeld en daarnaast ook nog bestuurlijk ambities hebben. Maar het is met dubbel p, en is de afkorting van ‘True Animal Protein Price’-coalitie. Een verbond van ngo’s en mensen die de vleesprijs omhoog willen. En die niet arme mensen – kijk even naar dat stukkie over landbouw  – op kosten willen jagen, want als de vleesprijs omhooggaat, zou dat ook moeten inhouden dat mensen met lage inkomens weer geld terugkrijgen bij de aankoop van hun agf, die al sowieso lager zou moeten dan nu. Dat is het ideaal van de TAPP Coalitie.

Eind vorig jaar had we in FoodPersonality een interview met een van de voormannen van deze ‘coalitie’. De respons op dat interview? Nul. Zal mijn tijd wel duren, nietwaar?

Maar goed, levensmiddelensector met al je afgeprijsde barbecue-artikelen voor ook weer dit komende pinksterweekend, een TAPP-Coalitie-dame zat enkele dagen geleden gewoon haar ideaal uit de doeken te doen, met een zeer instemmende Landbouwminister Carola Schouten tegenover haar. En met een ‘lijstduwer’ naast haar met enorme aaibaarheidsfactor: voormalig D66-voorman Jan Terlouw. Hij steunt die ‘gooi-die-vleesprijs-omhoog’-coalitie. Terlouw? Ouderen kennen hem als D66’er, jongeren kennen hem als de man die een tijd terug bij DWDD vertelde over ‘vroeger’ en ‘vertrouwen’ en dat je dat kon zien aan de touwtjes die in de brievenbus aan de deur hingen, waardoor je altijd bij de buren ongevraagd naar binnen kon.

Morgen weer even kijken welke gemarineerde lapjes er in de aanbieding zijn overal. Of moeten we niet ook extra veel inslaan, omdat die Roemenen in die Vion-slachthuizen nu allemaal corona hebben? Dat zou wat zijn: dat vleesprijzen straks omhooggaan, niet door politieke of maatschappelijke invloed, maar door iets wat ons allemaal zomaar is ‘overkomen’.