Voeding wordt snel duurder

0
Leestijd: < 1 minuut

De prijzen van voedingsmiddelen als vlees en groente lopen snel op en dragen steeds meer bij aan de hoge inflatie. Voeding was in april 8,5% duurder dan een jaar eerder, terwijl die stijging een maand eerder nog 6,2% was, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert.

Waren het eerst vooral de hoge energieprijzen die de inlatie aanjaagden, inmiddels zijn de prijzen van veel meer producten aan het stijgen. Groenten (+12,6%), vlees (+10,5%), koffie, thee en cacao (+13,9%) en bier (+13,2%) horen inmiddels bij de grote stijgers.

In april werden de brandstofaccijnzen verlaagd om de pijn van de inflatie te dempen, maar dat had beperkt effect. De inflatie is in april met 9,6% nog altijd uitzonderlijk hoog, al was die in maart nog iets hoger (9,7%).

De energieprijzen zijn weliswaar nog steeds de belangrijkste veroorzaker van de hoge inflatie, maar dat effect neemt gezien de lichte prijsdaling iets af. Zonder de hogere energieprijzen zou de inflatie in april zijn uitgekomen op 4,6%.

Het lijkt er vooralsnog niet op dat de energieprijzen snel substantieel zullen dalen. De prijzen voor ruwe olie en gas bleven de afgelopen weken hoog, onder meer doordat steeds meer landen plannen maken om geen gas en olie meer uit Rusland te betrekken.