De volgende FMCG-grootheid schrapt in de banen

0
Leestijd: 2 minuten

Begin deze week maakte Danone bekend dat het ongeveer 2% van z’n medewerkers wil ontslaan. Het gaat om ongeveer 2.000 banen. Zo worden we telkens weer verrast door saneringen en ontslagrondes bij fabrikanten uit de levensmiddelensector. Terwijl supermarkten nu al moeten piekeren over de vraag hoe ze de kerstaankopen zowel logistiek als operationeel in de supermarkten overeind zullen moeten houden. Dan zouden de leveranciers van het aanbod toch ook moeten floreren? Nee. Niet allemaal. Danone bijvoorbeeld ook niet.

Kijk, als bij Heineken een ontslagronde in aantocht is, denk je nog: o ja, een bedrijf dat het voor een groot deel moet hebben van de bierverkoop in de horeca. En in die horeca is de marge ook anders. Het wordt per glas besteld. En niet met korting. Dat is iets heel anders dan de kratten pils in de actie.
Dat hakt erin en dat is nog begrijpelijk, zo’n omzetverlies.

Maar Danone? Eten we dan zo veel zuivel in de horeca? Nee. En: gedistilleerd, wijn, bier etc., dat wordt in een café of restaurant verkocht, maar zuivel? Een glas melk bij het hoofdgerecht? En het is toch ook niet zo dat Nederlanders bijvoorbeeld vaak en veel hun ontbijt (yoghurt etc.) buitenshuis nuttigden en dat dat nu is ingestort?

Nee. Het gaat bij Danone kennelijk om de ingezakte markt van water. Bij een horeca die dicht is, wordt er geen water meer besteld. En er is bijna niemand meer op reis, ook een gelegenheid waarbij mensen met flesjes water rondzeulen.

Een kwart van de ontslagen vallen op het hoofdkantoor in Parijs. Het Financieele Dagblad heeft gevraagd wat de gevolgen zijn voor Danone in Nederland, met een vestiging in Hoofddorp. Een woordvoerder zegt dat hij dat antwoord schuldig moet blijven.

Verder blijkt dat Danone een deel van de buitenlandse vestigingen weer naar Parijs zelf wil halen. Danone heeft ook een merk in de aanbieding nu: het merk ‘Vega’ schijnt te koop te staan. Verder heeft de cfo van het bedrijf, Cécile Cabanis, haar ontslag bekendgemaakt. De krant meldt ook dat Danone dit jaar een kwart van z’n beurswaarde is kwijt geraakt.