Vriesvers Platform en ‘de winnaars’

0
Leestijd: 5 minuten

O, het is alweer bijna twee weken geleden: het evenement van het Vriesvers Platform, waarbij de winnaars bekend zijn gemaakt. Op donderdag 14 oktober kwamen leden, bestuursleden en de winnaars van het zogeheten ‘Vriesverstival’ allemaal bij elkaar en werden de winnaars bekendgemaakt. Waar? In het stadion van voetbalclub Willem II, het ‘Koning Willem II Stadion’. De winnaars zijn: Dr. Oetker bij A-merken, Jumbo bij huismerken, Coop Vandaag Breda van supermarkten kleiner dan 1.000 m2 vvo en Albert Heijn Pollemans uit Etten-Leur van supermarkten groter dan 1.000 m2 vvo.

De immer weergaloze en schier onnavolgbare ‘aan-elkaar-prater’ Rens Merkelbach zien we hier op het podium rechts, samen met Gerben Nijeboer (links) van Müller Fresh Food Logistics. Nijeboer is voorzitter van het bestuur van het Vriesvers Platform. Dit moment: is donderdag 14 oktober, in het Willem II-stadion. Het publiek van zo’n honderd mensen zit op een deel van de tribune. ‘Neem warme kleding mee’, was dan ook de belangrijke tip van de organisatie. Vandaar dat we Gerben Nijeboer – in de buitenlucht dus – met een jas aan zien. Het deel van de tribunes waar de prijsuitreiking plaatsvindt, wordt zelfs verwarmd. Maar dan nog, een jas eroverheen kan geen kwaad… Zo zie je maar, zelfs ‘diepvriesfans van het eerste uur’ kunnen het nog wel ’s koud hebben.

 

Het is niet alleen een komen en gaan van winnaars op dat podium. Een groepje jonge zangers en dansers van het ROC Tilburg geeft allerlei hits van vroeger ten gehore met allemaal vlijtig ingestudeerde choreografie. Zo geven ze ook ‘Gold’ ten beste, ooit een hit van Spandau Ballet. Spandau wie? Merkelbach meteen daarna: “Ik zag een paar mensen meezingen. Nou, maar dan weet ik hoe oud jullie zijn!” Inderdaad: op leeftijd, die hit is er een uit 1983. Deze beelden met dat verhoogde podium bij die tribune roepen achteraf ook een merkwaardige associatie op. Wat zullen Merkelbach, Nijeboer, die zangers/zangeressen, dansers/danseressen van het ROC wel niet hebben gedacht toen drie dagen later een deel van de tribune van het Nijmeegse Goffert-stadion instortte na de wedstrijd NEC-Vitesse? Voor ‘voetbal-ongeïnteresseerden’: drie dagen later spelen NEC uit Nijmegen en Vitesse uit Arnhem tegen elkaar, ‘NEC thuis’, in het stadion De Goffert. Als Vitessse die strijd heeft gewonnen en supporters uit Arnhem feestend en springend hun elftal bedanken, begeeft een lager deel van de tribune het. Niemand van de Vitesse-aanhang raakt gewond. Want net eronder staat een container. Bij toeval. En die zorgt dat die Arnhemse supporters niet meters diep naar beneden vallen. Een evenement in een stadion? Altijd leuk. Maar je zou wél willen weten waar je aan toe bent…

 

Helemaal links Rini Emonds van IRI en helemaal rechts Robin van de Bruinhorst van producent Queens. Tweede van links Michelle Muller van Jumbo en derde van links Erika Reinhoudt. Jumbo wint in de categorie ‘Vriesversproduct van het Jaar’/categorie huismerken. Met Jumbo Mango Fruitijsjes. Dit is geen prijs op basis van consumentenenquêtes etc., maar een juryprijs. Muller is bij Jumbo assortimentsmanager voor vriesvers, Reinhoudt inkoper. Merkelbach vraagt Reinhoudt: “En dat mango-fruitijsje, waar heb je dat dan ingekocht?” Waarop Reinhoudt bekent: “Dat heb ik niet gedaan, maar een collega. Ik ben inkoper voor diepvriessnacks. Ik vervang een collega die niet hier kon zijn.” Kén gebeure…

 

Tweede, derde en vierde van links: drie Dr. Oetker-mannen; key accountmanager Casper Karenbeld, senior trade marketeer Stefan van Lint-Vos en trade marketing manager Andor Leerdam. Dr. Oetker is winnaar in de categorie ‘Vriesversproduct van het Jaar’/categorie A-merken met Dr. Oetker Picolissima, een reeks minipizza’s voor het snack- en borrelmoment. En dit is dan weer wél een prijs op basis van consumentenreacties. Helemaal links Jurgen Siemerink, accountmanager van Müller Fresh Food Logistics, dat de sponsor is van deze prijs.

Drie mensen – van de diepvriesafdeling, denken wij, maar het kan ook de leiding van het filiaal zijn… – van Coop Vandaag in Breda (adres: Karnemelkstraat). Die wint in de categorie ‘Vriesverswinkel van het Jaar’, categorie supermarkten onder de 1.000 m2 vvo. Tweede is geworden: de Plus van Daniëlle Tijhuis in Weerselo. En derde: de winkel ‘Diepvriesspecialist’ in Veghel. ‘Prijsuitreiker’ (helemaal links, met microfoon) is Marius van der Linden van Carrier, leverancier van diepvries- en koelmeubels en -installaties in o.a. de supermarksector (en sponsor van deze prijs).

In de categorie ‘Vriesverswinkel van het Jaar’/categorie supermarkten met meer van 1.000 m2 vvo wint Albert Heijn Pollemans uit Etten-Leur. Op de foto geheel rechts; Jeffrey Pollemans, die sinds vorig jaar aan het roer staat, nadat zijn vader Jan het AH-franchise-stokje heeft doorgegeven. Die ‘AH Pollemans’ in Etten-Leur blijkt trouwens een franchise-AH te zijn waar AH-ceo Marit van Egmond nog wel eens binnen wipt, bij bezoek aan haar ouderlijk huis in die Brabantse plaats. Tweede in deze uitverkiezing was ook een Albert Heijn, in Nijkerk, eveneens van een – voor de sector bekende – franchisenemer: Gerard van den Tweel (die wel meer AH’s heeft). En derde is de Coop in Vriezenveen (een filiaal). Alles bij elkaar is het best wel een vriesvers wedstrijdje tussen AH’s en Coops – maar niet zoals NEC-Vitesse, zeggen we er maar bij.

Hebben we nou echt de hele tijd in de kou gezeten… ‘buiten, in dat stadion op de tribune’? Welnee, de genodigden zijn meer binnen dan buiten geweest: in de VIP-lounge van het stadion. Hier het huidige bestuur van het Vriesvers Platform: v.l.n.r. Erik van Dalsum (Konditorei Coppenrath & Wiese), Stephen Ophof (Plus Retail), Verena van Vilsteren (Boermarke Desserts), Gerben Nijeboer (Müller Fresh Food Logistics, voorzitter van dat bestuur), Robin van de Bruinhorst (Queens) en Andor Leerdam (Dr. Oetker).