Washington verdeeld over aan banden leggen big tech

0
Leestijd: 2 minuten

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil Google, Amazon, Facebook en Apple aan banden leggen. Bijvoorbeeld: een platformbedrijf zou niet mogen concurreren met de bedrijven die op dat platform leverancier zijn.

Voor wie vindt dat het – als supermarktbedrijf bijvoorbeeld – ondoenlijk is om tegen big tech op te boksen op het speelveld van e-commerce, die zal gisteren een teken van hoop hebben gezien. We schrijven hier geregeld ook in FoodPersonality over: hoe kun je als AH, Jumbo etc. opboksen tegen in dit geval vooral Amazon, als de laatste met tal van beleggers en investeerders in de rug jarenlang verlies mag draaien om dan zo toch maar door te kunnen pakken, terwijl je als supermarktketen eigenlijk voorzichtig moet opereren omdat het nog altijd verliesgevend is en je kunt je die verliezen maar beperkt veroorloven?

We hebben al vaker gemeld dat ‘Washington’ bezig is de dominante marktposities te onderzoeken van de big tech five, Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft. En deze week kwam er een rapport naar buiten. In dat rapport concludeert die commissie dat met name Apple, Amazon, Facebook en Google (voor Microsoft is dat minder het geval) monopolieposities innemen die de Amerikaanse markt niet meer gekend heeft sinds de bedrijven van de olie- en spoorwegmagnaten uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Destijds greep de Amerikaanse regering in en splitste bedrijven op, zoals Standard Oil. En wat die commissie betreft, zou dat nu ook een optie kunnen zijn. Een andere optie zou zijn dat het deze giganten verder verboden wordt om in bepaalde markt actief te blijven.
Facebook en Google zijn monopolist geworden door wat nu ‘ongeoorloofde praktijken’ worden genoemd, en Amazon en Apple hebben hun posities verworven door concurrentie buiten te sluiten.

Daarnaast beschikten deze bedrijven over zo veel macht – en geld – dat opkomende concurrenten al snel overgenomen werden (het bekendste voorbeeld is in dit geval niet de overname van Whole Foods Market door Amazon, maar de overname van Instagram door Facebook).
Bijzonder voor de detailhandel wereldwijd is de bevinding dat een groot e-commercebedrijf dat als platform dient voor derde partijen die ook op dat platform willen verkopen, niet met die derden zou mogen concurreren. Dit is een duidelijke waarschuwing aan het adres van Amazon. Amazon houdt bij welke artikelen van derden goed verkocht worden en zou dan zelf kopieën van die artikelen op de markt brengen. En zodoende dus misbruik maken van zijn leveranciers.

Aan het rapport is vijftien maanden gewerkt. Wat nu de gevolgen gaan zijn, dat blijft voorlopig onbekend. Het is waarschijnlijk dat Washington zich voorlopig even blijft concentreren op de aankomende presidentsverkiezingen.

Daarnaast: dat rapport komt over als een eensluidend oordeel, maar dat blijkt niet zo te zijn. In die commissie zitten zowel Democraten als Republikeinen. Maar de meest vergaande uitspraken komen van de Democratische commissieleden, de Republikeinen willen nog met een ander rapport komen en daar zullen waarschijnlijk minder vergaande voorstellen in staan.