‘Wie’ wordt de opvolger van Arla Skyr?

0
Leestijd: 2 minuten
De FoodAwards, de jaarlijkse bekroning van de beste introducties van het voorafgaande jaar, komen er weer aan. Dat wil zeggen, het Retailcollege, de jury van de FoodAwards, is in februari voor het eerst bijeen geweest om uit de lijst van introducties van 2016 producten voor een FoodAward te nomineren. Daarbij wordt door de juryleden met name gekeken naar zaken als innovatief gehalte en commercieel succes. De jury heeft dit jaar overigens weer een iets andere samenstelling: Pieter Morsink neemt namens Superunie de plaats in van Sander Evers. Klaas de Boer (Jumbo) en Henk van Harn (Albert Heijn) zijn de andere juryleden.

Evenals vorig jaar werd het streefgetal van 100 nominaties niet gehaald, wat erop duidt dat ook 2016 als introductiejaar geen duidelijke verbetering laat zien in termen van innovatie en de impact die nieuwe geïntroduceerde producten hebben op de omzet van supermarkten. Hoewel zowel retailers als fabrikanten hameren op het belang van innovatie lijken de introducties van (doorgaans) A-merkartikelfabrikanten daarmee nog altijd niet terug op het niveau van vóór de economische crisis.
Tegen die achtergrond zijn er ieder jaar toch altijd weer fabrikanten die erin slagen uitstekende nieuwe en vernieuwende producten op de markt te brengen. Dat zijn fabrikanten die hun huiswerk goed doen en supermarkten in staat stellen consumenten te verassen en er in een enkel geval in slagen de markt naar een hoger niveau te tillen. Zo wist Heineken een aantal jaren geleden met Radler een volledig nieuw biersegment te creëren. Iets vergelijkbaars deed Kwekkeboom twee jaar geleden met Kwekkeboom Oven.
Naast de reguliere FoodAwards wordt jaarlijks ook één introductie tot allerbeste aangewezen. Dat product ontvangt dan de FoodTopAward. Vorig jaar was Arla Skyr die allerbeste introductie. Welk product dit jaar die eer te beurt valt weten we in mei. Momenteel lopen de voorbereidingen voor de consumentencampagne die ook dit jaar online via Smulweb en Facebook loopt. Met de campagne van vorig jaar werden bijna 1,1 miljoen consumenten bereikt. Ze worden daarbij gevraagd hun favoriete nieuwe producten aan te wijzen. Met hun stem maken ze kans op allerlei mooie prijzen.